Miljö

6,5 ton snus spolas ned i Ö-vik årligen

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Sveriges vanligaste fulspolning är snus. I Örnsköldsviks kommun spolas 22 000 snusprillor ned i toaletten varje dag.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i vår kommun. Vi har räknat ut att det slängs 6,5 ton snus i vår kommun varje år, vilket innebär en helt onödig påfrestning på våra avloppsreningsverk. Avloppsreningsverk är inte anpassade för att ta hand om svårnedbrytbara gifter, som till exempel kadmium från snus. Risken finns därför att kadmium till slut kan hamna i naturen, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

 Över en miljon svenskar snusar, men en majoritet av dem (53 %) känner inte till att snus som spolas ned i toaletten är skadligt för miljön. En femtedel av de som inte slänger snus i papperskorgen anger att det är för att snus förmultnar och därför kan slängas varsomhelst, vilket är felaktigt. Snus ska alltid slängas bland hushållssoporna, då snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts ner i naturen. Om vi spolar ner snus i avloppet ökar även risken för att kadmiumhalten ökar i naturen.
– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om denna enorma mängd snus som spolas ned får många att ändra sitt beteende och slänga snuset bland hushållssoporna istället, men också att både snusare och icke snusare tänker ett varv extra innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Lars Westberg.
 
Undersökningen visar att den största anledningen till att man inte slänger snus i en papperskorg i första hand är att det saknas papperskorg i närheten när man vill slänga sin snus. Men många oroar sig också för att det ska lukta illa. Och oron verkar vara befogad. Var femte snusare uppger att de har bråkat med sin partner på grund av var de har slängt sitt snus. 30 procent av svenska snusare uppger att de inte har någon papperskorg på hemtoaletten.

De vanligaste sakerna vi fulspolar:

1 Snus
2. Våtservetter
3.Tops
4. Menskydd
5. Bomullstussar
6. Miljöfarliga kemiska ämnen, ex. målarfärgsrester
 
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-23 augusti 2016 har sammanlagt 512 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre som snusar. Undersökningen är baserad på ett representativt urval för den svenska befolkningen där 512 personer har svarat att de snusar vilket också är basen för undersökningen.
 

Publicerat