Du är här

2016-11-19 - Bra att veta med Webben 7
4 miljoner snusprillor spolas ned i svenska toaletter, 22 000 bara i Örnsköldsvik – varje dag!

Toaletten vill inte snusa längre!

Idag på FN:s internationella världstoalettdag uppmärksammas att det varje dag slängs 4 miljoner snusprillor i svenska toaletter. 22 000 bara i Örnsköldsvik – varje dag.

Idag, lördag 19 november är det den internationella världstoalettdagen då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har.
Varje dag slängs exempelvis 4 miljoner snusprillor i svenska toaletter. Det är vår vanligaste ”fulspolning” och innebär 1 100 ton snus varje år. Miva har räknat ut att det bara i Örnsköldsvik spolas ned 6,5 ton snus varje år.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i vår kommun. Vi har räknat ut att det slängs 6,5 ton snus i vår kommun varje år, vilket innebär en helt onödig påfrestning på våra avloppsreningsverk. Avloppsreningsverk är inte anpassade för att ta hand om svårnedbrytbara gifter, som till exempel kadmium från snus. Risken finns därför att kadmium till slut kan hamna i naturen, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

Det är lätt att förstå att det sättet att använda våra toaletter innebär en påfrestning på både våra reningsverk och vår natur. Snus innehåller nämligen den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts ner i naturen. Toaletten är till för kiss, bajs och toalettpapper – inget annat. Ha
därför alltid en papperskorg på toaletten där snus och annat skräp kan slängas.

Tack för hjälpen!
/Jorden

Dela med dig av denna artikel på: