Övrig kultur

Vill lyfta grafiken

Grafiken har hamnat i skymundan i dagens konstmarknad. Det vill konstnären Nic Langendoen ändra på. Nu på tisdag, 22 november, ger han en föreläsning på Örnsköldsviks museum & konsthall där han pratar om grafiken – som folkets konst.

Grafikens väg tillbaka till publiken. Det är rubriken på föreläsningen där Nic Langendoen bland annat ska tala om grafik som konstform, berätta om grafikens historia och dess olika tekniker, även moderna digitala tekniker.

Nic Langendoen har själv djup erfarenhet av grafik och han är numera även styrelseledamot i Grafiska Sällskapet.
– Jag känner att jag vill göra något för lyfta fram frågor om grafiken och jag kommer bland annat att tala om hur grafik är ett upplageverk. Från scratch, via plåt eller träsnitt, skapas ett grafiskt blad i en bestämd upplaga. Tillsammans är det ett konstnärligt verk där konstnären är närvarande. Köper du ett grafiskt blad så köper du en del av hela det verket.

Nic berättar också att han vill göra något större för grafiken i Norrland, vi har grafikverkstäder i Östersund, Umeå, Luleå, Härnösand och här i Örnsköldsvik – Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad.
– Jag vill skapa någon slags norrländsk grafiksalong, med vandringsutställningar, föreläsningar och work shops, gärna med inbjudna internationella grafiker. Tanken är att grafikverkstäderna ska fungera som ett nav i det här.

Föreläsningen i museets black box, tisdag 22 november klockan 18.00, arrangeras av Örnsköldsviks Allmänna Konstförening i samarbete med Örnsköldsviks museum & konsthall.

 

Publicerat