Övrig kultur

Här spelar INTE Jerka

Jerry Williams turné stannar inte i Ö-vik.
– Det finns helt enkelt ingen konsertlokal som passar, säger arrangören Fredric Wedin.

Evenemangsarrangören Verkställande Byrån annonserade nyligen om en konsert med Jerry Williams, i Umeå. Att den inte hamnade i Örnsköldsvik förklarar Fredric Wedin så här:
– Det finns helt enkelt ingen konsertlokal som passar.
 
Fredric Wedin är en viktig aktör när det gäller olika typer av arrangemang i Örnsköldsvik med omnejd. Han är alltid en huvudfigur under gratiskonserterna Sjunde i Sjunde och under hösten har han exempelvis varit arrangör av konserterna med Kent och Orup samt Modo Hockeys medlemsafton med Måns Zelmerlöw i Fjällräven Center, och Jonas Gardells show i Nolan.

Fredric driver också Skule Naturscen där det i somras var konserter med såväl Bo Kaspers Orkester som Jerry Williams. Men när rocknestorn Jerka ska ut på turné igen till våren så blir det ingen konsert i Örnsköldsvik, den hamnade istället i Idunteatern i Folkets Hus i Umeå.
– Det var aldrig aktuellt att boka in Jerry till Ö-vik, Nolan är den enda konserthuslokal vi kan erbjuda och jag skulle säga att den har minst 100 platser för lite. Jag lyckades dock få Lisa Nilsson till Nolan i mars, men det var med stor tvekan, säger Fredric som ser ett problem med att Örnsköldsvik saknar en lämplig konsertlokal att erbjuda.
– Vi tappar arrangemang till andra städer framförallt till Sundsvall och Umeå just på grund av det. Jerrys konsert i Idunteatern sålde snabbt slut och jag hade lätt kunnat sälja ut två konserter med honom i Nolan – om den varit lite större och bättre anpassad.

Just nu pågår en utredning om det kulturhus som enligt kommunens plan ska kunna börja byggas redan 2018. Fredric har dock vissa farhågor angående ekonomin.
– Jag betalar 6 000-8 000 kronor för att hyra Nolan, med 650 sittplatser. Att hyra Idunteatern i Umeå med 1 100 platser kostar 45 000 kronor. Jag har svårt att se att det skulle bli billigare att hyra in sig i ett nytt kulturhus, jag tror inte att någon arrangör har råd helt enkelt.

Hans förslag för att lösa konsertlokalproblematiken är istället att bygga om Nolan.
– Vi behöver en konsertlokal för cirka 750 personer, och det borde inte vara omöjligt att få till i befintliga Nolan. Man måste också bygga om i taket på scenen, som det är idag är det för lågt. Inlastningen är också ett problem, det funkar inte med trappor. Foajén behöver rensas upp så att det blir enklare att ta sig in, och den kan bli mycket inbjudande ut mot Viktoriaesplanaden. Man skulle även kunna öppna upp mot matsalen i Nolaskolan så att man kan utnyttja den som café i samband med konserter.
– Visst skulle jag också vilja ha ett nytt finns kulturhus, men man måste vara realist. Jag tycker att Nolan är en bra lokal, den ligger bra till och det finns gott om parkeringsplatser. För en förhållandevis billig investering går det att bygga om Nolan till en konsertlokal värt namnet.

 

Publicerat