Du är här

2016-11-07 - Mat & dryck

Kladdkakans dag!

Idag den 7 november infaller kladdkakans dag, ett ikoniskt bakverk som vi nog alla känner igen. Här kan du hitta ett recept på en klassisk kladdkaka och för dig som vill prova på något nytt finns här också två annorlunda kladdkaksrecept.

Klassisk kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper eller smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Smält matfettet och låt det svalna. Rör ner socker, kakao, vaniljsocker, salt och ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
  4. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter. Låt kakan kallna. Kakan blir fastare när den kallnar.

    Kan serveras med grädde eller glass!

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: Byt vetemjöl till glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.

 

After Eight Kladdkaka

  • 150 g smör (+ lite till formen)
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 - 5 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl (+ lite till formen)
  • 1 nypa flingsalt
  • 10 - 15 bitar after eight

Tryffeltopping

  • 3/4 dl vispgrädde
  • 300 g mjölkchoklad
  • after eight bitar

Till servering

  • vispgrädde
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kladdkaka: Smält smöret och låt svalna något.
  3. Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Vispa inte kladdkakesmeten då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.
  4. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm i diameter med avtagbara kanter.
  5. Häll upp smeten i den smorda formen, tryck ner 10- 15 after eight-bitar och grädda i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter.
  6. Den ska fortfarande vara lös i mitten, den stannar till sig efter 3-4 timmar i kylen. Gör tryffeltoppingen innan du ställer in kakan i kylen.
  7. Topping: Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Låt smälta under omrörning och rör chokladen blank.
  8. Häll tryffeltoppingen över kladdkakan och ställ svalt i kylskåp.
  9. När toppingen svalnat något så trycker du ner after eighten i ett snyggt mönster över kakan.
  10. Till servering: Serveras med lättvispad grädde.

Den här kladdkakan bjuder Jennys matblogg på, tack för det!

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Kladdkaka med vit choklad

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  1. Sätt ugnen på 175°C.  
  2. Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).  
  3. Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i smöret och låt dem smälta under omrörning.
  4. Rör ner socker, vaniljpulver, salt och ett ägg i taget i smör- och chokladblandningen. Blanda ner mjölet i smeten. Häll den i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. 
  6. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm.
  7. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Välj laktosfri vit choklad.

Garnera gärna med björnbär, vispad grädde, mynta och florsocker.



Kladdkakans historia

Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!
Källa: Mia Öhrn, författare till böckerna Kladdkakor och uppföljaren Bästa kladdkakorna (Massolit förlag)

Dela med dig av denna artikel på: