Du är här

2016-10-28 - Mat & dryck
Mia Karlsson, ställföreträdande verksamhetschef Höga Kusten Turism tillsammans med Eva Jilkén, projekt- och tävlingsledare för Matverk Höga Kusten.

Sveriges största innovationstävling till Höga Kusten

Intresset för mat och dryck har aldrig varit större. Nu tar Höga Kusten Turism (HKT) tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling ytterligare steg för att sätta Höga Kusten på smakkartan.
– Genom att anordna Matverk Höga Kusten, Sveriges största innovationstävling inom mat och dryck vill vi bidra med att utveckla fler produkter med sina rötter i regionens gastronomi, säger Mia Karlsson, ställföreträdande verksamhetschef Höga Kusten Turism.

I en tid där fler och fler är intresserade av mat och dryck och där den kulinariska turismen blir allt viktigare vill HKT skapa bättre förutsättningar för utveckling av Höga Kustens skafferi och produkter.

– Vi ser att smakupplevelser blir en allt viktigare del av turisternas helhetsupplevelse. Vi vill med tävlingen Matverk uppmuntra våra producenter att delta och vara med och ta fram nya produkter och även skapa än bättre förutsättningar för boende och besökare att uppleva Höga Kustens unika smaker, säger Mia Karlsson, ställföreträdande verksamhetschef Höga Kusten Turism.
I Matverk tävlar lag med en råvaruproducent och en förädlare och/eller kock, som gemensamt tar fram en ny och nyskapande mat- eller dryckesprodukt med huvudråvara från Höga Kusten.

– Vi har väldigt bra råvaror i regionen och det är i mötet mellan våra duktiga producenter och våra innovativa kockar som nya produkter skapas med rötterna i vår gastronomi säger Eva Jilkén, projekt- och tävlingsledare för Matverk Höga Kusten.
Det första steget för deltagare är att anmäla sig till den regionala tävling på Box Whisky den 21 november, då Höga Kustens bidrag till den nationella tävlingen utses. För att få en så professionell bedömning som möjligt så har den främsta kompetensen inom smaker och marknad samlats för att bedöma bidragen. Juryn leds av gastronom och författaren Steven Ekholm som med tio stycken experter ska kora en vinnare och samtidigt hjälpa lagen att utveckla sina produkt.

Tävlingen sker i samarbete med Medelpad. Vinnarna går vidare till Matverks nationella tävling i mars 2017.

GASTRONOMISK JURY:
Steven Ekholm, gastronom/författare Barbro Uhlin, kock
Tobias Andersson, kock
Johan Lindström, kock
Karin Lidén, kostchef Kramfors Niklas Markie, råvaruproducent

MARKNADSJURY:
Jerry Engström, marknadsförare
Anders Segebo, VD Hushållningssällskapet Johan Allard, creative director
Marianne Hansson, Lokal mat i Sollefteå Patrik Nygren, ICA Kvantum Örnsköldsvik

Dela med dig av denna artikel på: