Du är här

2016-10-29 - Mat & dryck

Halloween med två i ett

Karva läskigaste eller snyggaste pumpalyktan. Och få grunden till en fin soppa på köpet.

På måndag, 31 oktober, är det Halloween. Karvar du en lykta av en pumpa redan nu hinner du fira hela helgen och du får dessutom material till middagen.

  • Skär ett stjärnformat lock i toppen på pumpan. Vinkla kniven mot mitten så att locket blir större i ovankant. Det hindrar locket från att falla ner i pumpan, om den krymper.
  • Gröp ur pumpans innanmäte (spara pumpaköttet till soppan)
  • Gör en fördjupning i botten på pumpan, lagom för ett värmeljus om pumpan är lite eller ett blockljus om den är större.
  • Rita upp mun, näsa och ögon på pumpan. Placera inte munnen för långt ner, då kan den bli svår att se när lyktan står på plats och det finns risk att pumpan kollapsar då munnen skärs ut.
  • Använd gärna en smal, tandad kniv för att skära ut mun, ögon, näsa och annat du ritat på pumpan. Använd en stjärnskruvmejsel för små hål.
  • Ta ett lämpligt ljus och placera det i pumpan. Tänd och lägg på locket. Tänk på att aldrig lämna en brinnande pumpa utan tillsyn!

 

Pumpasoppa
4 portioner

  • 800 g pumpa
  • 1 stort syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l hönsbuljong
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk hackad timjan
  • salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i grova bitar utan skal. Lägg i en ugnsfast form, häll över lite rapsolja och rör om så att alla sidor täcks. Baka i ugnen tills pumpan är mjuk och fått lite färg, cirka 20 minuter. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs försiktigt alltsammans i rapsolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt hönsbuljongen och timjan. Koka under lock runt 5 minuter. Häll på grädde och vin och låt soppan koka upp. Ta av soppan från värmen och mixa den slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med hackat äpple.

 

Dela med dig av denna artikel på: