Du är här

2016-10-22 - Hörnan

Krönikan: Flyttkaos i sju steg

Förra veckan jubilerade jag – för när jag och frun sparkat ut oss själva ur vår lägenhet markerade det mitt livs tionde flytt. Att ha flyttat nio gånger förr har troligen inte lärt mig ett skvatt, men det har åtminstone utrustat mig med inbillningen att jag är världsmästare i flyttning. Därför firar jag jubileet genom att dela med mig av min hemsnickrade hembytarguide.

Steg 1: Homestyling
Att förbereda hemmet för mäklarens fotografering trodde jag handlade om att snygga till – men det handlar snarare om att snygga bort. Tavlor ska bort, dukar ska bort, mattor ska bort och varannan möbel ska bort. Tak och väggar tillåts motvilligt vara kvar bara för att det blir så dragigt utan dem. Det enda som tvärtom ska fram är en himla massa tomater i en skål. Vad du än gör, glöm inte tomaterna! Det kommer jag aldrig kunna göra eftersom jag som tvingades äta dem till frukost, lunch och middag i en vecka efteråt.
 
Steg 2: Internetberoende
När fotograferingen klarats av och annonsen poppar upp på Hemnet är det dags att spendera all vaken tid med avtryckarfingret på uppdateringsknappen. Efter ett dygn hade vår annons 728 klick – och uppskattningsvis 700 av dem var jag.
 
Steg 3: Lukta illa
När det vankas visning gäller det att skrubba bostaden så bländande ren att du plötsligt inte längre vill flytta därifrån. Själv spenderade jag en halvdag i badrummet – och just som jag äntligen putsat bort det sista mikroskopiska kalkresten från badkaret hade frun mage att vilja duscha.
”NÄEJ!” röt jag. ”Det får du göra nästa vecka!”
 
Steg 4: Fly från brottsplatsen
Innan visningstimman slår är det en grej till som måste bort: Ägarna. Ett hett tips är att ta med sig soppåsen på vägen ut – och ett riktigt hett tips är att, till skillnad från oss, inte glömma kvar den stinkande påsen i farstun för spekulanterna att snubbla över.
 
Steg 5: Utflyttning
Med försäljningen avklarad är det dags att börja packa. Det kan vara svårt att veta hur många flyttkartonger du behöver, men det finns ett enkelt knep:
Gör en noggrann beräkning på hur många du maximalt kan tänkas behöva – och skaffa dig sedan dubbelt så många. Tro mig, det funkar. 
 
Steg 6: Nytänkande möblering
Homestylingexpertens order var att inte placera alla prylar symmetriskt utan låta dem samlas i små klungor och lämna plats för orörda ytor intill. Det har vi verkligen tagit fasta på i vårt nya hus! I matrummet står förutom matbordet en byrå, en koffert, en soffa på högkant och fyra bokhyllor i klump – och i vardagsrummet intill står inget annat än en stege och några plastburkar.  Här snackar vi homestyling på hög nivå!
 
Steg 7: Åter till vardagen
Med tapeter, möbler och fruar på plats är det äntligen dags att sjunka ner i en skön soffa med en kopp te och … nä, vet du vad? Vi är inte ens i närheten av någon vardag än. Ett rum är inplastat, två extraknäcker som lagerlokaler och kartongberget i hallen är så högt att man kan träna bergsklättring där.
Vi får ta och spara den här punkten till någon annan gång.
 
Dela med dig av denna artikel på: