Skola & utbildning

Andreas medaljör i norska yrkesmästerskapen

Andreas Sjöberg från Örnsköldsvik har vunnit silver i norska yrkesmästerskapen i grenarna personbils- respektive lastbilsteknik. Träningstävlingen ska hjälpa honom att öka sina vinstchanser i EuroSkills 2016 som hålls 1-3 december i Göteborg.

– Jag är inte nöjd. Har väl kanske för mycket vinnarskalle så det känns inte så kul att inte vinna, men silver är ju inte så dåligt det heller. Var bra att åka till Norge och tävla då jag nu vet lite mer vad jag behöver träna på inför EuroSkills. JG Kommer köra på och träna för fullt till december, säger Andreas Sjöberg som jobbar för Wist Buss & Last i Örnsköldsvik.

Deltagandet i norska yrkesmästerskapen var en förberedande träning inför EuroSkills där deltagare under 25 år från hela Europa möts och tävlar i olika yrkesgrenar. Från motorbranschen deltar personbils- och lastbilsmekaniker.

- Förutom att Andreas vässar sina kunskaper inför EuroSkills lyfts också yrkena på ett bra sätt i och med tävlingarna. Det här är en bransch med flera bristyrken. I dag behöver motorbranschen anställa 5 500 personer på tre års sikt. Nästan alla elever som tar examen från fordons- och transportprogrammet går raka vägen ut i jobb, säger Johanna Dahlqvist, branschutvecklare, Motorbranschens Yrkesnämnd.

Norska mästerskapen är den svenska motsvarigheten till Yrkes-SM som genomfördes i Sverige under maj 2016.

Publicerat