Trafik

Dags för vinterdäck

Vintern närmar sig och det är dags att se över vinterdäcken. Är mönsterdjupet mindre än tre millimeter är det dags att byta.

Från och med den första december är det lag på vinterdäck, men eftersom att klimat och väder skiljer mellan olika delar av Sverige är det tillåtet att använda vinterdäck från och med den första oktober. Det är du och väglaget som avgör och på breddgrader som Örnsköldsvik är det klokt att göra bytet i tid. Att vintern kommer är säkert och lika säkert är den årliga debatten om vilken typ av vinterdäck du bör använda. Anders Ydenius arbetar som trafikforskare på försäkringsbolaget Folksam som sedan några år tillbaka har gett ut rekommendationer: 
– Vilken däcktyp som passar bäst varier mellan olika delar av landet och även om fordonet har antisladdsystem eller inte. Partikelutsläppen speciellt i storstäder inverkar på vår rekommendation. Vår däckpolicy ska man se som en rekommendation och en vägledning om man inte har en aning om vad man ska välja, säger Anders. 
Dubbdäck presterar bäst på isigt väglag medan dubbfria däck passar bäst för snö och barmark. I storstäder som exempelvis Göteborg, Malmö och Stockholm rekommenderar Folksam dubbfria däck, oavsett antisladdsystem eller inte. I de norra delarna av Sverige är rekommendationen tvärtom, dubbdäck både med eller utan antisladdsystem. (CC)

 

Publicerat