Nyheter/Reportage

Miss Viktoria Eriksson

Hon är hästtjejen som av en händelse stötte ihop med fjolårets svenska vinnare. Nu ska hon till Las Vegas för att tävla om titeln Miss Grand International.
– Det är en ganska annorlunda upplevelse, säger Viktoria Eriksson.

Det är en lång resa från Gården i Västersel, där Viktoria Eriksson bor med sina föräldrar och familjens sex hästar, tre katter och tre hundar, till Las Vegas. Väskorna är flera och välpackade då mängder av kläder ska med, framförallt klänningar och skor, för de många olika tillfällena och evenemangen. Väl på plats väntar nämligen ett par veckor med förberedelser innan det den 25 oktober är dags för den stora tävlingen där Viktoria ska tävla om titeln Miss Grand International.

Föräldrarna åker över för att stötta och se tävlingen, medan mormor, som sytt den moderniserade sverigedräkten som Viktoria ska ha på sig i ett av delmomenten, kommer att följa den på distans, liksom andra i familjen och vänskapskretsen. Aftonklänningen i ljusrosa med gnistrande stenar hänger redo att tas med, liksom två av de tre breda banden med Viktorias utmärkelser: ”Miss World Sweden first runner up”, ”Best body” och förstås ”Miss Grand International Sweden” – titeln som är anledningen till resan.

Det var slumpen som gjorde att Viktoria en dag fann sig packandes för att delta i en internationell skönhetstävling. En dag i slutet av förra året strosade Viktoria i godan ro runt på stan när Stina Nordlander, fjolårets vinnare av den svenska titeln, fick syn på henne. Stina hade som tidigare skönhetsdrottning i uppgift att finna deltagare till nästa tävling och ordnade casting i Örnsköldsvik för att vaska fram guldkornen när Viktoria råkade gå förbi. Viktoria, som först inte alls var intresserad blev ganska snart övertygad av Stina om att det kunde vara en bra och rolig grej att göra.

– Tidigare tänkte jag att jag inte vill ha någonting med det här att göra. Jag tänkte att det var väldigt ytligt. Hade jag inte träffat Stina så hade jag aldrig provat. Jag hade tanken att det bara handlar om utseende och att gå omkring framför en massa människor i bikini. Stå ett gäng tjejer på rad och bli bedömda. Men det handlar om så mycket mer, säger Viktoria och berättar att deltagarna och organisationerna som arrangerar tävlingarna arbetar mycket med välgörenhet och att samla in pengar till olika ändamål och att själva deltagandet är en erfarenhet i sig.
 

Första tävlingen för Viktoria i var i maj och den föregicks av en mängd förberedelser.

– Vi fick gå klackskola, det var sminkkurs och vi provade en massa klänningar. Hur det är att vara med i en sån här tävling beror mycket på vad du gör det till, säger Viktoria och berättar att hon fick god guidning av Stina i den ganska udda värld som skönhetstävlingar ändå utgör.

– Det är väldigt speciellt att gå i bikini och klackskor framför en massa människor. Du måste se lika säker ut som i kläder. Du ska vara självsäker, ha skinn på näsan och vara tuff, för det är en ganska tuff bransch. Jag tycker nog att jag är det. Kommer man från Ö-vik och kan vara med i en av världens största tävlingar – då står man nog ganska stadigt.

I Las Vegas väntar dessutom en betydligt större publik att visa sig framför än vid uttagningen i Stockholm, och konkurrensen är mångfaldigad. Vid den nationella tävlingen var de tjugo tävlande, nu är de närmare åttio. Och de bedöms under hela förberedelsetiden, lika mycket utanför scen som på. Att le och vara trevlig konstant i två veckor kräver sin kvinna.

– Det känns som att hela tävlingen är ett moment eftersom du måste leverera hela tiden. Men pratar vi om de olika delarna så tycker jag om att prata, så jag gillar det momentet.

Sen tycker jag också om bikini och aftonklänning – när alla ögon är på dig. Jag älskar att stå på scen, säger Viktoria och berättar att hon när en, tidigare hemlig, dröm om att bli skådis.

Annars drömmer Viktoria, som pluggar ekonomiprogrammet, om att bli advokat eller egenföretagare inom ryttarvärlden då familjens hästar och hoppning både är hennes stora fritidssyssla och sportintresse. Samtidigt innebär deltagandet i en så här stor tävling många nya möjligheter, för att inte tala om det representativa uppdrag och alla kontakter det skulle innebära att ta hem kronan från Las Vegas till Västersel.

– Får du möjligheten så kör – det är jättekul. Du har inget att förlora på det. Får du chansen så ta den – det här är ”once-in-a-lifetime”.

Publicerat