Hus & Trädgård

Ett säkert hösttecken

Tvillingsta koloniförenings höstarbetsträff

Tvillingsta koloniförenings årliga höstarbetsträff är ett säkert hösttecken. Ett tjugotal kolonister träffades lördag den 8 oktober, för att invintra redskap och andra odlingstillbehör. Eftersom förra årets inköp av grus vid nedfarten och parkeringen slog väl ut, inköptes ytterligare ett lass som nu krattades ut över parkeringsplanen. Höstträffen inleddes med en kort historik om föreningens utveckling från potatis- och grönsaks odlingar till mera trädgårdsliknande kolonilotter med blommor, buskar och mindre träd.

Odlingsområdet har utvidgats i etapper enligt det ursprungliga mönstret, varför nu uppväxande hallonris, bärbuskar och större perenner på vissa håll har en tendens att växa över gränsen mot grannlotterna. För att förhindra onödiga konflikter mellan odlingsgrannar, uppmanades alla att se till att det som planterats håller sig inom den egna lottgränsen. Vi har därför lagt till i ordningsreglerna att man ska kunna stå på sin egen lott när man skördar från sina buskar. Med facit i hand bör vi nu tänka på att inte plantera större växter för nära lottgränsen, då små plantor på några år växer sig flerdubbelt stora.

Flera odlare har börjat kompostera och gräva ner grönsaksblast och andra växtrester på sina lotter, då det tillför jorden både näring och växtfibrer. Årets investering, förutom gruset, är ”pergolan” som inte kostat förening en enda krona, då Gullängets Cementgjuteri skänkt armeringsjärn och plintar till bygget och Trädgårdscirkel har stått för kostnaden för färg, slingerväxter och presenning till ”taket”. Vid odlingssäsongen slut kan vi nu se tillbaka på ännu en sommar med en rad gemensamma aktiviteter i form av vandringar, studiebesök samt mat- och fika träffar i vår nya pergola, arrangerade av Trädgårdscirkeln. En träff som var särskilt meningsfull och uppskattad var när vi sjöng sommarsånger för och med seniorerna från Eken i Järved, då de var på besök.

Bär- och frukt-skörden har i år varit god och med den varma hösten är nog de flesta nöjda med odlingssäsongen. Höstträffens lite gråmulna väder, gjorde att det kändes som rätt tid för att avsluta säsongen. Även om de flesta nu lämnar koloniområdet för sin vintervila, kommer deltagarna i studiecirklarna att träffas även under vinterhalvåret. Den trevliga och populära träffen för Adventsfika, ser dessutom många medlemmar fram emot. Den ordnas av Trädgårdscirkeln hos Studiefrämjandet den 26 november, lördag före första advent. Närmare ett tjugotal har redan anmält sitt intresse för Adventsträffen, vilket innebär att många av oss snart återses under glad och trevlig gemenskap.

/Anders Edlund

Publicerat