Trafik

Allt fler köper mopedbil

Runt om i landet säljs allt fler mopedbilar och Örnsköldsvik är inget undantag.
På kort tid har mopedbilen blivit ett vanligt inslag i stadstrafiken. Och det finns viktiga saker att tänka på.

För att köra mopedbil räcker det att vara 15 år och ha körkort för EU-moped. Det är den främsta orsaken till att fordonet blir allt vanligare på de svenska vägarna. Föräldrar som köper en mopedbil till sina barn tycker de åker säkrare än på mopeden och att de kan ta sig till fotbollsträningen eller till ridhuset i alla väder utan att föräldrarna behöver skjutsa dem.

– Det innebär en större frihet både för ungdomar och för föräldrar. Föraren sitter säkrare än på en vanlig moped och skyddad mot regn och rusk, säger Sara Olsson, polisassistent i Örnsköldsvik.

Hon och kollegan Johan Jonsson är övertygade om att mopedbilen är här för att stanna och hittills i Örnsköldsvik har olyckorna lyckligtvis inte varit många.

– Det här är fordon som vi faktiskt har minst bekymmer med. Kanske för att de är relativt dyra och att ägarna är rädda om dem, säger Johan Jonsson som påtalar vikten av att inte åka för många i bilen och trots att det inte finns krav på vinterdäck är det något som Sara och Johan noga vill rekommendera.

Alla mopedbilar har utrymme för två personer, men det är inte ovanligt att betydligt fler trängs på liten yta.

– Det är där vi vill uppmana föräldrarna att vara noga. Vi har haft en olycka där en mopedbil voltade just av anledningen att de var för många passagerare, fortsätter Johan Jonsson.

Joakim Norgren är försäljare hos Ulf Nylanders Bilar och har på nära håll märkt en allt större efterfrågan. Sedan han började i december förra året har företaget sålt närmare 60 mopedbilar.

– Vi ser inga tecken på att den trenden ska upphöra. I de allra flesta fall är den föräldrar som köper mopedbilar till sina ungdomar, men det händer även att kunden och föraren är betydligt äldre. Den senaste mopedbilen vi sålde var till en äldre person som skulle ha den för eget bruk, berättar Joakim.

Mopedbilarna har inga luftkuddar och inte lika krocksäkra karosser. Den är avsedd för stadstrafik och för glest trafikerade vägar med lugn trafikrytm.

– Därför bör alla känna till att en mopedbil inte får köras på motorväg eller motortrafikled, säger polisassistent Johan Jonsson.

 

Publicerat