Mat & dryck

Ladda för tisdag

På tisdag är det kanelbullens dag. Baka redan nu så har du mer tid på tisdag till själva ätandet.

Här ett klassiskt recept på ungefär 20 bullar:

Deg: 75 g smör, 7 1/2 dl (450 g) vetemjöl special, 1/2 dl strösocker
2 krm salt, 1/2 paket (25 g) jäst, 2 1/2 dl fingervarm (37°C) mjölk, 1 tsk kardemumma om du vill.

Fyllning: ca 50 g smör, rumstempererat, 2 msk strösocker, 1 msk kanel, 1 ägg, pärlsocker.

Gör så här: Smula jästen lös upp den i fingervarm mjölk. Skär smöret i små bitar och tillsätt tillsammans med 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och eventuellt kardemumma. Arbeta ihop degen väl, cirka 10 minuter i maskinen eller något längre tid för hand. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur runt 30 minuter. Arbeta ner degen i skålen. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.

Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen. Bred över degplattan, så får bullarna jämn och fin smak. Rulla ihop från långsida till långsida.

Skär rullen i 20 bitar, cirka 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar som snurror, eller lägg dem bara med bra avstånd på en bakplåtsklädd plåt.

Jäs bullarna övertäckta 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt bullarna svalna på galler under handduk.

Frys in till tisdag eller njut redan nu.

 

Publicerat