Du är här

2016-09-26 - Bra att veta med Webben 7

7 punkter som gör dig lycklig

Kolla här hur du blir en lyckligare och mer harmonisk människa.

Visst har du någon gång undrat varför vissa människor verkar så otroligt lyckliga? Författaren Gregory Ciotti har studerat ämnet och han delar med sig av sina observationer. Vad som är lycka definieras olika av varje individ men Ciotti har funnit några gemensamma nämnare.

1 – Var upptagen men inte jäktad
Forskning visar att ”jäktad” snabbt leder till att du blir olycklig. Å andra sidan indikerar många studier att sysslolöshet också kan vara slitsamt. Dåliga nyheter för dem som längtar efter drömmen om att inte göra någonting.
Gröten är alldeles lagom när du lever ett produktivt liv i en behaglig takt. Detta innebär att du ofta bör utöka din komfortzon men inte så mycket att du känner dig överväldigad. Lättare sagt än gjort men absolut ett ideal värt att sträva efter.
Känslan av att ditt arbete är av lite värde är ofta ett resultat av att du säger ja till saker som du inte är entusiastisk över. Säg nej till saker som inte får dig att säga ”absolut!”. Vi har alla skyldigheter, men en bekväm takt kan bara hittas av personer som är villiga att säga nej till det mesta och ja till rätt saker. Du ofta bör utöka din komfortzon men inte så mycket att du känner dig överväldigad.

2 – Ha fem nära relationer
Att ha ett par nära relationer gör människor lyckligare när de är unga och det har även visat sig hjälpa oss leva längre och med en högre livskvalitet. Riktiga vänner är verkligen värda sin vikt i guld. Men varför fem nära relationer? Detta verkar vara ett acceptabelt genomsnitt från en mängd olika studier.
Ett exempel från boken Finding Flow:
Nationella studier visar att när någon hävdar att de har fem eller fler vänner som de kan diskutera viktiga problem med är det 60 procent större chans att de kommer att säga att de är ”mycket lyckliga”.
Siffran är inte det viktiga här, det viktiga är den ansträngning du lägger in i dina förhållanden. Studier visar att även de bästa relationer löses upp över tid. Närhet med en person är något du kontinuerligt behöver förtjäna, så behandla det aldrig som en självklarhet. Varje gång du anknyter till de som är dig nära förstärker du banden ytterligare och ger samtidigt dig själv ett litet uppsving i lyckonivån. Data visar att höra av sig runt varannan vecka är den ideala frekvensen för mycket nära vänner.

3 – Knyt inte din lycka till yttre händelser.
”Ödmjukhet är inte att tänka mindre om sig själv, utan att tänka mindre på sig själv.” – C.S. Lewis.
Självkänsla kan vara knepigt. Det är absolut bra för självförtroendet, men mycket forskning tyder på att självkänsla som är knuten till yttre lycka kan vara mycket obeständig. När till exempel vissa studenter knöt sin självkänsla till sina betyg fick de ett litet positivt uppsving när de fick ett brev om att de blivit accepterade till studier på en avancerad nivå, men förlorade mycket självkänsla när de inte kom in.
Att knyta din lycka till yttre händelser kan också leda till beteenden där du undviker misslyckande som en försvarsmekanism. Tänk på alla gånger du har sagt ”Det gör ingen skillnad att jag misslyckades för jag försökte inte ens”, till dig själv. Nyckeln kan vara, så som C.S. Lewis föreslår, att istället tänka mindre på sig själv och alltså undvika fällan att knyta självkänsla till yttre signaler.

4 – Träning
Här finns ingen utförlig rubrik för det går inte att komma runt: Oavsett hur mycket du hatar träning kommer träning att få dig att må bättre om du håller fast vid den. Din kroppsuppfattning förbättras när du tränar (även om resultaten inte omedelbart gör det). Förr eller senare bör du också få uppleva den där endorfinkicken när du väl har tagit dig över den inledande svackan. Utsläppet av endorfiner har en beroendegivande effekt och du kommer över tid att behöva mer träning för att uppnå samma nivå av eufori. Så gör det till en av dina regelbundna vanor. Det gör ingen skillnad vilken aktivitet du väljer. Det måste finnas minst en fysisk aktivitet som du kan stå ut med.

5 – Välkomna obehag för att behärska en förmåga
Lyckliga människor har generellt sett något som kan kallas deras ”signaturstyrka” – minst en sak de har blivit skicklig på även om inlärningsprocessen innebar obehag. Forskning indikerar att bli riktigt bra på något kan vara precis så stressfyllt som du kunde tro. Forskare har också upptäckt att även om processen för att behärska något innebar slitningar i form av stress rapporterade deltagare att dessa aktiviteter gjorde att de kände sig lyckliga och nöjda när de såg tillbaka på dagen som helhet. Ett känt citat från den tecknade tv-serien Adventure Time säger ”Att vara superusel på något är det första steget till att vara ganska bra på något”, och det är sant. Att du kämpar är bevis på att du rör dig framåt. Belöningen att behärska något uppväger det kortsiktiga obehag som det kostar att behärska det.

6 – Lägg mer pengar på upplevelser
Verkligt lyckliga människor är mycket försiktiga med att lägga pengar på föremål och väljer istället att lägga pengar på upplevelser. Köp av upplevelser har en tendens att göra oss lyckligare, i alla fall enligt forskning. Faktum är att en mängd forskning visar att de flesta människor är mycket lyckligare när de köper upplevelser än när de köper materiella varor.
Här kommer ett par skäl till varför det kanske är så enligt litteraturen:

  • Upplevelser förbättras med tiden. Som åldrandet av fint vin vinner goda upplevelser över fysiska föremål som ofta snabbt slutar vara roliga (”Ugh, min telefon är så gammal!”). Upplevelser kan återupplevas i åratal.
  • Människor återbesöker oftare upplevelser. Forskning visar att folk minns upplevelser oftare än materiella inköp. Det är troligare att du minns din första fotvandring än att du minns dina första vandringsskor (även om du måste köpa dem, annars får du ömma fötter!).
  • Upplevelser är mer unika. De flesta människor försöker förneka det, men vi jämför oss konstant med varandra. Jämförelser kan ofta göra oss olyckliga, men upplevelser är många gånger immuna mot detta eftersom de är unika. Ingen i världen kommer ha exakt samma upplevelse som du hade med din fru på er resa till Italien.
  • Vi anpassar oss långsamt till upplevelser. Konsumentforskning visar att upplevelser tar längre tid att ”vänja sig vid.” Har du känt dig full av energi, utvilad eller bara annorlunda efter att du kommit tillbaks från en härlig show/middag/semester? Det är svårare att kopiera den känslan med materiella inköp.
  • Upplevelser är sociala. Människor är sociala varelser. Visste du att vistelser i riktiga isoleringsceller ofta räknas som en ”grym och ovanlig” bestraffning på grund av de skadliga effekterna det kan ha på hjärnan? Upplevelser får oss utanför vår komfortzon, ut ur vårt hus och kanske involverad i de nära relationer vi behöver för att vara lyckliga.

7 – Ignorera inte dina drömmar
Denna punkt är mer anekdotisk än vetenskaplig, men kanske den viktigaste. När tidningen The Guardian frågade en sköterska från ett vårdhem för obotligt sjuka om de fem saker döende personer ångrar mest var ett av de vanligaste svaren att folk ångrade att de inte följt sina drömmar. Detta var det vanligaste av allt att ångra. När folk inser att deras liv nästan är över och tydligt kan titta tillbaka på det är det lätt att se hur många drömmar som inte uppfyllts. De flesta personer hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar och var tvungna att dö med vetskapen om att det var på grund av val de gjort eller inte gjort. Hälsa ger en frihet som få personer inser finns där förrän de förlorar den.
Som ordspråket säger, det finns sju dagar i veckan och ”någon dag” är inte en av dem.

(Källa: talarformedlingen.se)

 

Dela med dig av denna artikel på: