Du är här

2016-09-25 - Trafik

10 000 barn skadas varje år

Så cyklar du som förälder säkert tillsammans med ditt barn i trafiken. Här får du 7 tips.

Många barn har lärt sig cykla under sommaren och nu vinglar många av dem osäkert fram i trafiken. Som förälder vill man gärna cykla tillsammans med barnet av säkerhetsskäl. Är det OK om båda cyklar på trottoaren? Vilka regler är det egentligen som gäller och hur cyklar man säkrast tillsammans i trafiken? Christoffer Tyrefors, vd och cykelexpert på Cykelkraft.se, reder ut begreppen.
 
Att som barn lära sig cykla är en frihetskänsla utöver det vanliga. Men att på ett säkert sätt ta sig fram som nybliven cyklist i trafiken är inte det lättaste.  Statistik från Barnolycksfallsfonden visar att 10 000 barn varje år skadas så svårt i cykelolyckor att de måste till sjukhus. Majoriteten är singelolyckor, det vill säga att barnet ramlat och skadat sig på egen hand.
 
– Att 10 000 barn skadas när de cyklar varje år är helt oacceptabelt. Här måste föräldrarna ta sitt självklara ansvar och lära dem cykelvett. Det finns ett antal regler som alla föräldrar bör känna till. Till exempel är det många som cyklar framför sina barn vilket är rent av farligt, säger Christoffer Tyrefors.
 
I måttligt trafikerad miljö kan man cykla tillsammans till skolan när barnet är i 7-8 års ålder. Man bör dock välja att gå över korsningar. För cykling i mer trafikerade miljöer bör man vänta tills barnet är 10-11 år. Vinglar barnet till samtidigt som bilar passerar, kan otäcka olyckor uppstå.
 
7 tips på hur man cyklar säkert tillsammans med barn i trafiken:

  • I möjligaste mån - låt inte barn cykla själva då det är då olyckorna ofta inträffar.
  • Låt barnen cykla först för att ha bättre uppsikt.
  • Cykla först och främst på cykelvägar och undvik trafik.
  • Kliv av cykeln och gå tillsammans över övergångsstället.
  • Barn under 8 år ska och får enligt lag cykla på trottoaren.
  • Köp en cool och snygg hjälm till barnet. Låt barnet välja den själv. Enligt lag ska barn upp till 15 år använda cykelhjälm.
  • Var en bra förebild och använd hjälm själv när du cyklar, och följ övriga trafikregler.

 

Dela med dig av denna artikel på: