Övrig kultur

Instagrammar Höga Kusten

Tio fotografer och instagrammare från runt om i Sverige samlades för att lära känna trakterna, inspireras av varandra och – naturligtvis – att fota.

Det har varit en vacker morgon i ett hösttonat Höga Kusten. Soluppgången har mötts på Skuleberget, dimman har rullat ut över havet och vid lunchtid badar såväl gulnande lövträd som korvsugna fotografer i det gyllene dagsljuset vid Friluftsbyn utanför Docksta.

Några tusen bilder har redan tagits av gänget och fler lär det bli.

– När vi är i Stockholm en vanlig dag måste vi planera exakt vad vi ska göra innan vi ger oss ut för att få till det, säger Angelica Öhman och berättar att gruppen hoppades hitta nya ställen och motiv att fotografera i norr.

– När vi kom hit behövde vi inte leta alls – allt är inspirerande och spännande. Allt är vackert.

– Du behöver bara vakna och gå ut så finns det här landskapet här, fyller Edgar Blanco i och sveper med handen mot Skuleberget och dess omgivningar. Vi har Hammarbybacken där hemma.

Ibland, berättar Marina Tamsol som kommer från Härnösand men verkar i Stockholm, använder fotograferna sig till exempel av rökbomber för att få till rätt känsla i bilderna i storstaden.

– Här behöver man inte skapa känslan – den finns redan här. Det är en mörkare och renare stämning. Allt är lite mer avklätt och naket, förklarar göteborgaren Mikael Aberra skillnaden.

– Själv återupptäcker jag Norrland och Höga Kusten på nytt nu. Hade jag inte haft kameran med mig hade jag kanske inte gjort den ansträngningen, säger Benny Byström som är född och uppvuxen i Örnsköldsvik men numer bor och arbetar i huvudstaden.

Det var han och Marina som tyckte att gänget skulle hit, men alla i gruppen tände på tanken.

– Höga Kustenområdet är relativt oupptäckt i instagramcommunityt, men det är så vackert här och allt ligger nära, säger Benny. Här har man havet, bergen, skogen, röda små båthus och mycket mer.

Benny kontaktade Destination Höga Kusten som slängde ut en fråga till företag i området och Jerry Engström, Friluftsbyn, nappade direkt. Baslägret för besöket ligger därför nedanför sydsidan av Skuleberget, nära några av de mest spektakulära ställena i området.

– Det är jättekul. Man ser alla platser genom andras ögon på ett ärligt och rakt sätt när man går ut människor som aldrig varit här förut, säger Jerry och berättar att det är ett måste för att kunna utveckla besöksnäringen.

Han såg till att gruppen var uppe innan tuppen på Skuleberget för att se soluppgången och tog dem sedan söderut för nya vyer som Tärnättholmarna, Slåttdalsberget med skrevan, Smitingen och Murberget.

Bilderna från upplevelserna hamnar på besökarnas instagram under respektive konto som tillsammans har nära en halv miljon följare, men taggas även med #wwim14hogakusten, där wwim står för World Wide InstaMeet, och till viss del under #visithogakusten.

– Man missar inte upplevelsen bakom kameran som många tror, snarare upptäcker man fler detaljer, säger Marina.

– Och allt blir klarare när man inte har ljusen från staden, säger Benny.

Publicerat