Du är här

2016-09-17 - Ekonomi

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat i Norrland – kommun för kommun

Priserna på bostadsrätter har de senaste åren stigit markant i stora delar av Norrland. Men var har priserna ökat mest och hur mycket har de egentligen stigit? I Örnsköldsvik har bostadsrätterna stigit med 44 % på fem år, men priset faktiskt sjunkit med 1 % det senaste året.

Mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga Norrlands samtliga kommuner och det är i Boden som bostadsrättspriserna ökat mest de senaste fem åren. Där har priserna stigit med hela 181 procent, vilket är högst i hela landet. I Norrland följer Skellefteå, Falun och Luleå därefter.
Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på landets bostadsrätter förändrats sedan 2010. Av Norrlands 54 kommuner hade 15 tillräckligt stort antal sålda bostadsrätter för att kunna ingå i kartläggning. Tre av dessa visar ökningar över 100 procent och i elva av kommunerna är uppgången mer än 50 procent.– Bostadspriserna stiger i hela landet och Norrland är inget undantag. De två universiteten i Luleå och Umeå drar allt fler studenter viket gör att utbudet inte hinner med den ökade efterfrågan. Samtidigt har det blivit mer populärt att bo i en bostadsrätt, vilket till stor del beror på att de ofta ligger centralt med närhet till butiker, restauranger och andra nöjen. Bodens otroliga procentuella prisutveckling förklaras mångt och mycket av dess närhet till Luleå, för när priserna i centralorterna stiger hänger ofta kranskommunerna med, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.
Här har bostadsrättspriserna i Norrland stigit mest det senaste fem åren:
1.Boden          181 %
2.Skellefteå     107 %
3.Falun            103 %
4.Luleå              98 %
5.Sundsvall       97 %
6.Umeå             74 %
7.Gävle             69 %
8.Borlänge        66 %
9.Härnösand     65 %
10.Sandviken      61 %
Dela med dig av denna artikel på: