Samhällsinformation

Test av VMA – viktigt meddelande till allmänheten

Idag måndag 1 mars kommer varningssystemet VMA, viktigt meddelandet till allmänheten, att testas klockan 15:00. Då ljuder en utomhussignal i de tätorter som har varningssystemet. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Signalen följs därefter av meddelandet Faran över, en 30 sekunder lång ljudsignal som under testet signalerar att testet är över.

VMA är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik".

Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Skulle du höra signalen vid ett tillfälle där ett test inte genomförs så ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på radion för att få information.

Här kan du läsa mer om VMA.

 

 

Publicerat