Du är här

2016-09-01 - Film-TV-Radio

Mårtens Hjältar återförenas

Det är mer än 20 år sedan de spelade tillsammans, men nu är det äntligen dags. Mårtens Hjältar, det legendariska ö-viksbandet, lirar på Thuleteatern lördag 1 oktober – och instiftar ett stipendium. Lyssna här.

Mårtens Hjältar bildades 1990 och omgående gick man och vann Rockforum på Musikhuset med låten ”Hon har sagt”. 1991 släpptes första singeln ”Följ mej” och året därpå kom ”Pojkar pojkar” som bandet spelade live från Mosebacke i Stockholm i SVTs ”Folk” som leddes av Claes Malmberg och Cissi Elwin.

Det blev ytterligare två singlar men 1995 splittrades Mårtens Hjältar och har inte återförenats, förrän nu.
– Vi spreds vind för våg över Sverige. Det var bara jag och Mårten som bodde kvar i Ö-vik ett tag till så det blev naturligt att vi slutade, berättar Øyvind Eriksen som numera bor i Sundsvall.
Mårten, med Eriksson i efternamn, bor nu i Stockholm och har som bekant ett antal Melodifestivalbidrag på sitt samvete, som låtskrivare. 1996 deltog han även själv med låten ”Förlorad igen” och blev fyra.

När Mårtens Hjältar nu återförenas blir det i originalsättning, med samma gäng som vann Rockforum 1990. Det vill säga Øyvind Eriksen, Mattias Bylund, Robert Olsson, Magnus Sjölander och Mårten Eriksson.
– Jag har inte rört ett instrument på ett år, nu kör jag flisbil, säger Mårten och berättar att alla gamla bandmedlemmar samlades på en 50-årsfest tidigare i år.
– Vi sa ”är det inte dags att spela ihop igen” och så pratade vi med Fredric Wedin som såg till att det nu blir en spelning.

Förutom originalsättningen från 1990 medverkar också Patrik Jonasson som kom med 1993. Trummisen Mårgan Höglund, som vi bland annat kan se i tv från Allsång på Skansen och som senast spelade med Janne Schaffer här på hemmaplan för några år sedan, var också en av Mårtens Hjältar ett tag.
– Om inte Mågge varit så himla upptagen med annat så hade han också varit med på återföreningen, säger Øyvind och berättar att man i samband med konserten på Thuleteatern instiftar ett stipendium.
– Entréavgiften kommer oavkortat att gå till ett stipendium som vi valt att kalla ”Ett musikhjälte-stipendium". Stipendiet ska gå till två elever på Kulturskolan eller estetprogrammet på gymnasiet och består av ett presentkort på Östmans Musik, där jag en gång jobbade. På det sättet vill vi uppmuntra unga musiker att fortsätta satsa på det de brinner för och samtidigt blir det ett sätt för oss att stötta den lokala musikaffären.

Under bandets aktiva karriär hann Mårtens Hjältar bland annat med att vara husband vid bröderna Keijo och Tapio Liimatainens kändisgalor på Parken där de spelade med stjärnor som Bill Champlin från gruppen Chicago, Willie Nile, Mick Feetwood, Percy Sledge och Eric Bazilian från The Hooters.
– Bill Champlin följde med till vår replokal på Musikhuset och vi lirade med Percy Sledge på Mammamia, minns Øyvind, och Mårten plockar fram ett annat minne från 90-talet.
– När vi spelade med Eric Bazilian på Piteå dansar och ler, det var fantastiskt. Jag spelade med Nordman ett tag också och då hoppade Eric in på gitarr.

Nu gäller det att se om de gamla låtarna fortfarande funkar när Mårtens Hjältar återförenas på Thuleteatern.
– Vi börjar fräscha upp minnet och jag tror att mycket sitter i ryggmärgen. Vi kommer nog att bli rätt nostalgiska när vi ska spela, säger Øyvind och får medhåll av Mårten.
– Vi ser fram emot det här, det ska bli riktigt kul.

Uppvärmare för Mårtens Hjältar blir Lars Ekengren.


 

 

Dela med dig av denna artikel på: