Föreningsliv

Traditionellt trevlig surströmmingsträff

Denna sommar verkar väderprognoserna vara ovanligt opålitliga, vilket Tvillingsta koloniförening fick erfara lördagen den 27 augusti.

Den kraftiga blåsten medförde då att den planerade surströmmingsträffen, som Trädgårdscirkeln inbjudit till, i all hast fick flyttas till söndag. Trots det snabba bytet av dag kunde ett dussintal av de närmare 20 koloniodlare, som anmält sitt intresse, komma till en trevlig surströmmingsfest i soligt och lugnt väder.

Några valde dock att äta sill istället, men även sillen smakade bra till den goda och nyupptagna Tvillingsta potatisen som några av våra generösa odlare bjöd på. Då det nu passade med information om strömming och sill, fick deltagarna veta att fiskarna tillhör samma art av familjen sillfiskar. Sillen kan bli mer än 50 cm lång med en vikt på över ett halvt kilo, medan strömmingen vanligtvis har en längd på 15-24 cm.
Den största kända strömming som fångats i Östersjön var hela 51 cm och vägde över ett kilo. Det sägs att gränsen mellan sill och strömming drogs mellan Kalmar och den polska kusten, enligt en kunglig begäran från 1500-talet. Norr om den gränsen har vi strömmingen, som har färre ryggkotor och längre huvud än sillen. Forskare har länge ansett att skillnaderna är miljöbetingade beroende på salthalten i havet. Ju längre in i Bottniska viken strömmingen finns, desto lägre antal ryggkotor har den. Vid senare genetik-studier har man dock sett vissa genetiska skillnader mellan fiskarna. Gemensamt för de båda fiskarna är i vilket fall att de är rika på nyttiga fleromättade fettsyror, vilket känns bra för oss som vill leva sunt och äta så mycket egenodlat som möjligt.

En frågetävling, med Sveriges geografi som tema, tog vid efter kaffet till Anjas goda rödvinbärs kaka. Som vinster passade de överblivna matvaror som inköpts, eftersom några deltagare ”föll ifrån” i sista stund. Som avslutning sjöngs ”Tvillingstavisan” och några andra traditionella sånger, som ett litet ”genrep” inför det kommande besöket av seniorerna från Ekens äldreboende i Järved.

Vi som får höra fåglar nästan varje dag, var som vanligt nöjda med den trevliga samvaron i vår nya ”pergola” med uppväxande slingerväxter, som bidrar till en trivsam uterums känsla. Här ser vi fram emot att, i god föreningsanda, få hålla fler gemensamma och trevliga träffar.

av Anders Edlund
 

Publicerat