Mat & dryck

Svamptider

För de flesta så är det den Gula Kantarellen eller skogens guld som den även kallas som lockar de flesta. Men visste du att det finns c:a 4000 olika arter av svamp som är plockningsbara i Sverige, av dessa vet vi att 100-talet är goda och klassas som matsvampar. 50-talet svampar klassas som giftiga och av dessa är tre så pass giftiga att vi kan dö om vi äter dem. De övriga klassas ofta som oätliga och detta är för att vi vet för lite om dem idag.


Så här kan du göra syltade kantareller
Rensa svampen.
Blanda ättika och socker i en kastrull. Koka upp och sjud 2-3 min tills sockret smält.
Skala och skiva ingefäran. Blanda ner svampen och kryddorna i lagen. Sjud under lock ca 30 min. Rör om då och då.
Häll kantarellerna tillsammans med lagen i väl rengjorda burkar och förslut med tättslutande lock. Förvara svalt. Svampen kan ätas efter ca 1 dygn och lagras upp till 3 månader.

1 l   kantareller, (300 g)
3 dl  ättiksprit, (12 %)
5 dl  strösocker
1 bit  ingefära, (40 g)
1 kanelstång
5  kryddnejlikor
0,5 tsk vitpepparkorn
0,5 tsk kryddpepparkorn


Källor: nordic native.se och  alltommat.se

 

Publicerat