Du är här

2016-09-21 - Film-TV-Radio
Cate Blanchett i "Carol".

Filmstudiopremiär imorgon

Cate Blanchett gör huvudrollen i "Carol" som är första filmen för höstsäsongen hos Örnsköldsviks Filmstudio på Folkan Teater torsdag 22 september. Hela programmet hittar du här.

22/9 Carol (Storbritannien /USA 2015).
Regi: Todd Haynes. Med: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson.
Längd: 118 min.
 
Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt liv. En dag träffar hon Carol Aird – en förförisk kvinna fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras kärlek visar sig ha ett högt pris.

29/9 Bland män och får (Island/Danmark/Norge/Polen 2015).
 Regi: Grímur Hákonarson. Med: Sigurður Sigurjónsson, Theódór Júlíusson, Charlotte Bøving.
Längd: 93 min.
 
I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar – och bittra fiender. Båda är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som inte får hända; ett får misstänks ha drabbats av en fruktad fårsjukdom. Efter åratal av krig dem emellan, tvingas bröderna nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att bryta mot lagen.

6/10 Under sanden (Danmark/Tyskland 2015).
Regi: Martin Zandvliet. Med: Roland Møller, Louis Hofman, Mikkel Bo Følsgaard.
Längd: 100 min.
 
Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark för att desarmera de två miljoner minor som har spridits ut längs den danska västkusten av de tyska ockupanterna. Kommandot över gruppen av försvagade, unga män är sergeant Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat för tyskarna efter att ha genomlidit fem miserabla år under ockupation. Rasmussen låter sin ilska flöda över krigsfångarna fram tills den dag det händer en tragisk olycka. En olycka som får honom att byta bild av fienden, trots att det kanske är för sent.

13/10 Mustang (Frankrike/Tyskland/Turkiet/Qatar 2015).
Regi: Deniz Gamze Ergüven. Med: Günes Sensoy, Elit Iscan, Ilayda Akdogan.
Längd: 97 min.
 
I en liten turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar tillsammans med sin farmor och farbror. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid.

20/10 Martha & Niki (Sverige 2015).
Regi: Tora Mkandawire Mårtens. Med: Martha Nabwire och Niki Tsappos.
Längd: 90 min.
 
Dokumentär.
Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen. Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år med sin mamma och syster. Idag är hon 21 år. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Hon är 26 år. Martha och Niki möttes genom dansen.

27/10 Suffragette (Storbritannien 2015).
Regi: Sarah Gavron. Med: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff.
Längd: 106 min.
 
Ett drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv.

3/11 Louder than bombs (Norge/Frankrike/USA/Danmark 2015).
Regi: Joachim Trier. Med: Devin Druid, Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg, Isabelle Huppert.
Längd: 110 min.
 
Jonah återvänder hem tre år efter att hans mor, en berömd krigsfotograf, omkommit i en bilolycka. För första gången sedan begravningen tvingas han tillbringa tid med sin far och yngre bror för att gå igenom moderns fotografier inför en kommande utställning. Under arbetet kommer det fram nya omständigheter kring olyckan som ger en annan bild av den kvinna som de trodde att de kände så väl. Gamla minnen och konflikter väcks till liv, men nu i ett annat sken.

17/11 Förförd (Frankrike 2015).
Regi: Maïwenn. Med: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel.
Längd: 124 min.
 
Tony kastar sig med dödsförakt nedför slalombacken och skadas allvarligt. Under den långa rehabiliteringen får hon äntligen tid att tänka igenom sitt långa turbulenta förhållande med Georgio. Vem var denne man som hon älskade så passionerat och som kunde få henne att låta sig kvävas och plågas så länge?

24/11 Dottern (Australien 2015).
Regi: Simon Stone. Med: Geoffrey Rush, Ewen Leslie, Paul Schneider, Miranda Otto, Odessa Young, Sam Neill.
Längd: 96 min.
 
En rik änkling som ska gifta sig ungt, en moderlös son som får lust på sanningssägande. Barndomskamraten, som lever under knappa omständigheter med fru, dotter och alkoholiserad pappa, samt en skadskjuten and, och som nu ska få smaka på den där sanningen som han aldrig har frågat efter och som troligen inte heller kommer att smaka så särskilt gott. Och så den där lilla dottern som är den som får betala priset för de äldres förljugenhet. Jo, det är Ibsens ”Vildanden” som teaterregissören Simon Stone transporterat till nutid och australisk landsbygd.

1/12 Idol (Palestina 2015).
Regi: Hanu Abu-Assad. Med: Tawfeek Barhom, Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah.
Längd: 100 min.
 
Idol bygger på den sanna historien om den unge Mohammed i Gaza som drömmer om att komma till Kairo och sjunga i operahuset. Som barn uppträder han på bröllop och drömmen känns långt borta tills han en dag bestämmer sig för att han måste satsa allt. Med falskt visum och utan en giltig anmälan tar han sig till uttagningen av Idol i Kairo och ända till finalen i Beirut …

 

Dela med dig av denna artikel på: