Hälsa

Uteträning är inne

Stimulerande, för alla och praktiskt taget gratis. Träning utomhus har många fördelar.

Att träna utomhus är väldigt populärt och med offentliga utegym, som det vid Hörnsjön, är det lätt för alla att träna hela kroppen. Allt som behövs är enkla träningskläder och ett sätt att ta sig dit.
Utegymmet, som invigdes i början av sommaren, har snabbt blivit populärt med många besökare. Här, vid det upplysta motionsspåret runt Hörnsjön, har tio träningsstationer byggts som ger möjlighet till allt från marklyft, bröstpress och latsdrag med olika vikter till ställningar för rygglyft och situps samt vanliga chins och låga chins. Här finns också en ställning för armgång som lär locka alla från de som minns skolgårdens klätterställningar med glädje till de som satsar på de hårda hinderbanetävlingarna ”toughest”. Dessutom finns bord och bänkar att vila och fylla på bränsledepåerna vid, samt ett trädäck lämpat för stretching, yoga eller vadhelst fantasin och kroppen tillåter.

– Du kan i princip träna vad du vill här, säger Marcus Lindberg, personlig tränare och instruktör på Friskis & Svettis och berättar att idrottsföreningen ordnat ett pass i veckan under sommaren med olika ledare varje gång.
Vissa har kört stationsträning, andra tidsbaserat, någon i set och en annan intervaller.
– Bara för att man har fasta maskiner innebär det inte att det är fast hur man kan använda dem, säger Marcus och visar på de beskrivningar av övningar som finns vid varje station. Det är förslag, men det finns många sätt att använda dem.
Som exempel använder Marcus bröstpressen till en ryggövning, gör stående press med utfall vid en station märkt med skylten marklyft och visar på alternativ till de klassiska situpsen där han lyfter benen istället för överkroppen.

Både skyltarna vid utegymmet och Marcus meddelar att det är viktigt att anpassa träningen efter sin egen kapacitet och lyssna på sin egen kropp för att inte skada sig. Marcus tipsar också om att hålla en stabil, stark och neutral rygg när man gör övningarna. Gör man det är det väldigt trygg träning. Den som ändå osäker kan ta med en träningsintresserad kompis eller anlita en personlig tränare för att komma igång med övningarna. Det viktiga är just att man verkligen gör någonting.

– Det är värre att vara rädd och inte få någonting gjort. Effekten av att inte träna i jämförelse med att komma hit och göra lite fel är mycket värre för kroppen. Det är trots allt en väldigt liten risk att någonting ska hända. Det kan vara värt att tänka på att du löper ungefär 15 000 gånger större risk att skada dig per träningstimme i bollsporter än i styrketräning – och det släpper vi gärna iväg barn på på egen hand.
– Hit kan du komma hit med hela familjen och vara tillsammans fastän man gör olika saker. Säg att mamman kanske vill köra lite mer kondition genom att hålla uppe pulsen och köra upphopp, sprint eller burpees mellan de andra övningarna medan pappan kanske bara vill köra styrketräning genom att lyfta tungt och vila mellan varven. Och barnen kanske bara vill leka i skogen eller vid träningsstationerna. På så vis går det att träna tillsammans, fast med olika mål. Det fungerar till och med att ta med sig hunden – det är det inte många gym som det går på.
– Dessutom finns det någonting elementärt i att vara ute. Man mår bra av frisk luft och sol, man känner sig oberoende och fri. Det sätter en extra krydda på endorfinerna. Frihetskänslan är fantastisk eftersom man har ett rum som är oändligt.

 

Publicerat