Skola & utbildning

Friluftslivssatsning

Ett fyrtiotal skolpedagoger deltog i utbildningen "Mer friluftsliv i skolan" vid Höglandssjön under början av veckan. En utbildning som anordnas av Naturskoleföreningen, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna för att inspirera och ge tips på hur man kan inkludera mer friluftsliv i skolans undervisning.

– Under de här två dagarna får deltagarna lära sig om grundläggande friluftskunskaper så som exempel att göra upp eld, tälja, laga mat i naturen och knyta knopar. Det handlar även mycket om skapande, lekar och allemansrätten, allt kopplat till läroplanen. Ur hälsoaspekt vore det optimalt att få ihop en kombination av lärande i klassrummet och ute i naturen, vi mår bra av variation, berättar Agneta Fries, fortbildare från Naturskolan i Umeå.

— En del av utbildningen handlar om friluftsliv vid vatten. Vi pratar bland annat om problematiken kring nedskräpning i naturen och integrerar det i lekar för att locka till nyfikenhet om hur man kan värna och vårda vår natur, berättar Hans Lindqwist, fortbildare från Sportfiskarna.

Gudrun Westman, lärare Husumskolan, var en av deltagarna:
— Vi har goda förutsättningar för utomhuspedagogik i Husum och vi är här för att förbättra vårt arbete med att använda naturen i vår undervisning, säger

Målet "Ett rikt friluftsliv i skolan" är ett av Sveriges tio friluftsmål och som beslutades av Regeringen 2012. Med utgångspunkt i det målet arbetar Naturskyddsföreningen, Naturskoleföreningen och Sportfiskarna gemensamt med utbildningen Mer friluftsliv i skolan. Utbildningen finansieras av Svenskt Friluftsliv och anordnas i tio städer under året.

Publicerat