Föreningsliv

Koloniodlare på kulturträff på Ödbergska Gården

Vi var ett dussintal odlare från Tvillingsta koloniförening som torsdag den 21 juli besökte Ödbergska Gården, när Örnsköldsviks dragspelsklubb var där och underhöll med en mängd kända gamla låtar ur den svenska musikskatten.

Vi valde nog rätt tillfälle då musicerandet varvades med flera för oss väl kända allsånger. Musikanterna i Dragspelsklubben var hyggliga att ackompanjera oss i Tvillingstagruppen , när vi sjöng Tvillingstavisan: ”Vi är odlare vi…”  med vår egen text till melodin ”Jag är torpare jag…”  Att underhållningen var populär märktes på det goda gensvaret musikerna fick från den nöjda publiken. Vi var också nöjda med vårt kulturbesök på Ödbergska Gården, både vad det gällde det goda och billiga fikat och den mysiga miljön.

Förhoppningsvis kommer fler Öviksbor och besökare att hitta hit till stans trevligaste miljö för utomhus fika! Själva gården i sig med anor från 1700-talet är väl värd ett besök. Denna vår stads äldsta byggnad, som en gång stått vid Torget, flyttades så småningom till denna natursköna och lite lantliga plats vid Skyttegatan. Inne i gården kunde de konstintresserade studera en intressant och sevärd utställning av Vera Dahlgren, som väckte nostalgiska tankar och minnen.

Man förstår att Johan Ödbergsällskapet, som förvaltar detta kulturområde, lägger ner mycket ideellt arbete för att bevara denna kulturmiljö. Något som alla besökare har glädje och behållning av. Vi som själva är aktiva medlemmar i en ideell förening, inser att mycket tidskrävande arbete utförs i det tysta. Att vara ”stödmedlem” i Ödbergska sällskapet kostar endast 100 kr per år, vilket är en väl vald ”investering” för att bidra till bevarandet av en miljö från gamla tider. Här känner man något av ”historiens vingslag” och påminns om ett jordnära levnadssätt, som väl passar och uppskattas av oss nutidens koloniodlare. Därför kommer säkerligen de flesta av oss att göra flera återbesök hos Ödbergska Gården, för att njuta av gott fika i en trevlig och mysigt genuin kulturmiljö.

Av Anders Edlund
 

Publicerat