Friluftsliv

Vad säger Allemansrätten om klättring?

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på. Läs här vad som gäller vid klättring.

Klättring

Klättring en självklar del av svenskt friluftsliv och enligt allemansrätten får du klättra året runt. Men det finns vissa moment i klättringen, som kräver att du visar särskild hänsyn mot djur och natur.

Under våren häckar fåglar på klippavsatser och i skrevor. I vissa fall kan bara en liten störning innebära att fågelungarna inte överlever. Det är därför både viktigt och din skyldighet att respektera eventuella restriktioner.

Om det inte finns några restriktioner måste du ändå avbryta klättringen och avlägsna dig när du märker varningsrop eller andra tecken på att häckande fåglar blir störda.

Klubb och organisatör har ett särskilt ansvar

Är du ansvarig verksamhetsutövare (representerar klätterklubb, ansvarar för information, gör en ny led eller liknande) måste du tänka på följande:

  • kontrollera om det finns så kallade rödlistade arter eller häckande fågel på klippan eller i omgivande natur. Det kan vara känsligt att informera om vissa arter av häckande fågel, eftersom de kan vara utrotningshotade. Ta kontakt med din länsstyrelse för råd om du representerar en klätterklubb
  • kontrollera om klippan ligger i ett område med någon form av restriktion kring vad du får göra (till exempel i ett Natura 2000-område eller naturreservat). Kontakta i så fall Länsstyrelsen för information om vad som gäller i området
  • kontrollera gärna med dem som bor kring klippan vilket värde klippan och omgivande natur har för dem
  • kontrollera med markägare att du får lov att klättra

Om du efter att ha gått igenom ovanstående punkter misstänker att en ny led, klättringen i sig eller en planerad aktivitet väsentligen kan påverka klippan och eller omgivande natur är det enligt Miljöbalken (12 kap. § 6) din skyldighet att ta kontakt med din länsstyrelse för att kontrollera om det behövs ett så kallat samråd. Det räcker alltså inte med bara markägarens tillstånd.

Klätterklippor är unika

Alla aktiviteter och verksamheter som väsentligt kan påverka naturmiljön, det vill säga sådant som bestående kan skada eller störa djur, växter eller mark, berörs av denna samrådsplikt enligt miljöbalken.

Klättring som aktivitet är lite speciell eftersom fina klipp- och klättermiljöer är tämligen ovanliga. Många gånger finns där också  både känsliga och ovanliga djur- och växtarter. Det är därför viktigt för klättrare att ha kunskaper som bidrar till att förebygga skada på naturen.

Samtidigt behöver vi som representerar myndigheter ha kunskaper om friluftsliv, i det här fallet klättring, för att undvika missförstånd och att onödiga restriktioner införs.

Alla klättrare är verksamhetsutövare – ansvaret varierar

Både enskilda klättrare, en klätterarrangör eller klubb kan vara ansvarig verksamhetsutövare – det varierar från fall till fall.

Om du som enskild klättrare planerar att göra i ordning en ny led och du misstänker att du kommer att göra en väsentlig förändring på klippan eller i omgivande natur – då är du ansvarig verksamhetsutövare och måste kontakta länsstyrelsen för eventuellt samråd innan du gör detta.

Men om du ”bara klättrar” och alltså använder dig av befintliga leder, är du inte skyldig att anmäla detta så länge du följer allemansrätten.

Om du känner dig osäker rekommenderar vi att du kontaktar din länsstyrelse, så är du säker på att inga problem uppstår i efterhand. Du kan också få stöd av Svenska Klätterförbundet.

Publicerat