Du är här

2016-06-26 - Mat & dryck

Grilla försiktigt

Äntligen är sommaren här och grillsäsongen börjar på riktigt. Varmt och torrt väder innebär fint grillväder men också ökad brandrisk. Här får du tips från Svenska Brandskyddsföreningen.

Under våren har vi kunnat läsa om gräs- och markbränder, men också om bränder på balkonger, trädäck och altaner. Många av dessa bränder startar när man är oförsiktig vid grillning och till exempel lämnar en tänd grill obevakad.

Vid användande av engångsgrill är det extra viktigt att vara försiktig. En engångsgrill är speciellt olämplig att använda om det blåser mycket, då grillen riskerar att blåsa iväg. Se till att den står stadigt på ett icke brännbart underlag (betong, asfalt, sten, sand eller liknande). När man grillat färdigt bör man hälla på minst en liter vatten så att all kol verkligen blir dränkt.

– Det är i praktiken svårt att avgöra när grillkol är tillräckligt kall. Därför bör inte kolen slängas i soporna i samband med grillning, endast engångsbehållaren. Låt grillkolen brinna ut eller dränk kolen i vatten, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
– Folk är lite slarviga. När maten är klar glömmer de grillen som sprätter gnistor. Eller så kollar de inte att kolen är kall innan de slänger den. I juni startade till exempel en brand i en soptunna efter att man hade slängt en engånggrill i den. Branden som upp­stod ledde till att restaurangen vid Stenö Havsbad och camping totalförstördes.

Brandskyddsföreningens säkerhetstips för grillare:

  • Kontrollera med räddningstjänsten att det inte är eldningsförbud.
  • Placera grillen stadigt. Den ska inte välta av blåst eller lekande barn och hundar.
  • Elda bara med grillkol eller bricketter.
  • Använd eltändare för att tända.
  • Se till att du har vattenslangen eller en hink med vatten så att du kan släcka.
  • Lämna aldrig grillen utan bevakning.
  • Låt grillningen ta tid så blir maten godare.
  • Låt grillen stå ute till nästa gång du grillar. Kolla att kolen/askan känns kall.
  • Dränk engångsgrillen i mycket vatten, släng engångsbehållaren utan grillkol i soporna.
  • Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
  • Grillning på inglasad balkong kan innebära livsfara. Utöver risken för brand kan man bli kolmonoxidförgiftad vid dålig ventilation. Det är fastighetsägaren som bestämmer om det är tillåtet att grilla på balkongen. Brandskyddsföreningen rekommenderar att man inte grillar med kolgrill på balkongen.
Dela med dig av denna artikel på: