Du är här

2016-06-23 - Näringsliv
  • – Jag har blivit mer social och anordnar saker för familjen. Jag blir mer sporrad att hitta på saker när det är lugnt, säger Olivia och får medhåll. – Man är inte stressad längre, säger Malin. I Ö-vik var jag stressad jämt. Foto: Håkan Nordström
  • – Det blir som ett annat lugn här. Även om man trivs i stan kan det vara givande att åka ut till ett sådant här ställe och lära känna sig själv lite. Att testa olika miljöer i livet kan vara väldigt givande. Fast är man osäker kanske man ska hyra innan man köper hus, säger Olivia. Foto: Håkan Nordström

Valde Myckelgensjö

Det bästa med landet är att det är lugn och ro, tycker Olivia och Malin. Ändå ägnar de sig åt fler aktiviteter och har ett större socialt liv nu innan de flyttade till Myckelgensjö.

Att unga kvinnor i stor utsträckning flyttar från landsbygd till städer är inte någon nyhet. Men de finns de som gör tvärtom. Malin Mellkvist och Olivia Sjödin tog båda sitt pick och pack och drog till landsorten för att leva livet.

Malin såg chansen att byta halvtidsjobbet i stan mot ett på heltid när en tjänst hos ”Handlar'n”, Myckelgensjös Lanthandel, utannonserades.
– Jag gillar landet och det kändes som ett bra tillfälle att prova på att bo så här, säger Malin som först flyttade till Bredbyn i mitten av december och sedan till Myckelgensjö tre månader senare när hon hittade en lägenhet att hyra.
– Jag trivs jättebra. Det är stor skillnad mot Ö-vik. Här är det så tyst och lugnt, och så känner man de flesta, säger Malin och berättar att hon inte hade hunnit presentera sig för många bybor innan även de övriga verkade veta vem hon var.

Hon sköter hela butiken, från öppning till stängning, med allt från städning till försäljning. Dessutom fixar hon fredagsfika till sötsugna besökare. Då är det full fart med många som handlar eller bara kommer förbi för att snacka lite.
– När jag först kom hit trodde jag att det kanske skulle bli ensamt, men det är så bra gemenskap här att jag umgås mer med folk här än jag gjorde tidigare, säger Malin och får medhåll av Olivia Sjödin.
– Jag har tyckt att det varit ganska stressigt att leva i en stad – mycket måsten och så. Här är man nästan mer social. Känner man att man vill göra någonting så är det bara att göra det. Jag är egentligen ganska introvert, men här blir det mer att man får välja själv och då får jag mer energi på ett annat sätt, säger Olivia.

Olivia valde orten först och fixade jobbet sedan. Släktband finns till Myckelgensjö, där Olivia spenderat varje sommar, och hon är inte den enda som återvänt till rötterna.
Först flyttade Olivias mamma, sedan hennes bror. Därefter, för två månader sedan, flyttade Olivia själv efter och efter henne följde pappan. Nu bor hela familjen i Myckelgensjö och familjens gamla hus, som senast beboddes av Olivias farfar.
Jobb ordnade hon genom att helt enkelt knacka på hos Markus Edlunds Svets och Smide, MES, och erbjuda sina tjänster som utbildad svetsare. Och när hon inte jobbar finns det alltid någonting annat att göra.
– Huset vi bor i är ganska gammalt och i renoveringsbehov, så det tar en del tid. Sen far jag och fiskar när jag får tid över. Det finns väldigt bra fiskevatten härikring, säger Olivia som liksom Malin gillar att ägna sig åt fiske.

Att vara nära naturen, promenera eller ge sig ut och springa listar de båda som sysslor de gillar i Myckelgensjö. Men det är inte bara jordnära grejer som finns att göra i byn, och både Olivia och Malin har redan blivit involverade i den mångfald av aktiviteter som anordnas. Här finns gym i Föreningshuset och kafé på Gammelgården, vackra badplatser och bra fiske, Fotbollens dag och ko-bingo, Fäbolunken och sångkvällar, samt mycket mer.
– Nu i oktober ska vi anordna en Rockabillydans, så där finns det mycket att jobba med. Det blir pub, mat, dans och bilar. Om inte alla var så hjälpsamma så skulle inget hända, men alla hjälper till så det är kul, säger Malin och berättar att även om det var ett jobb som fick henne att flytta till Myckelgensjö så är det inte säkert att ett annat skulle få henne att flytta därifrån.
– Jag trivs så bra. Jag skulle välja att bo kvar här och pendla om det inte vore alltför långt, säger Malin och får medhåll av Olivia.
– Man måste må bra för att orka jobba och var man bor har stor påverkan på det. Att trivas är viktigast. 

Dela med dig av denna artikel på: