Hus & Trädgård

Håll gnagarna borta

Att få besök av ovälkomna gäster i form av gnagare i trädgården är inte så kul. Inte nog med att de förstör växter och trädgårdsland – de kan också sprida orenheter omkring sig som gör både människor och husdjur sjuka.

1. Bli vän med en katt.

Katter är ofta utmärkta jägare och kan hålla sorkbestånden borta. Vare sig det är din egen eller grannens är katter din bästa vän i jakten på skadedjuren.

2. Förebygg.

När det gäller skadedjursbekämpning är förebyggande åtgärder alltid det bästa. Det finns nu giftfria övervakningsprodukter på marknaden som kan upptäcka de allra tidigaste tecknen på angrepp. Det gör att trädgårdsmästarna varnas om ett eventuellt angrepp och snabbt kan fatta ett välgrundat beslut om nästa steg.

3. Tre källor till mat att hålla extrakoll på.

Sopkärl – Råttor och möss är alltid på jakt efter nya ställen är det kan finnas något att äta. För att undvika att bjuda på nästa måltid är det enormt viktigt att förvara sopor i en rejäl tunna med ordentligt lock. Det är också viktigt att tänka på att förekomsten av gnagare i sig är ett tecken på att något i omgivningen behöver åtgärdas. Sophantering och dräneringsproblem är det första som man behöver kontrollera.

Komposter – Alla komposter är attraktiva för gnagare eftersom de både är varma och innehåller massor av godsaker. Om du har en öppen kompost i trädgården ska den absolut inte innehålla något annat än trädgårdsavfall. För matrester behövs en sluten och ventilerad kompost som håller djuren utestängda.

Fågelbord – Fågelbord erbjuder ofta godsaker som också uppskattas av andra än fåglar. Välj alltid varianter som håller maten på plats så att den inte hamnar på marken. Att kasta brödkanter direkt på marken är heller ingen bra idé. Följer du råden och ändå ser gnagare som håller till runt fågelbordet så gör ett uppehåll i matningen tills de ger upp och försvinner.

4. Håll rent!

Att hålla rent är det mest effektiva sättet att hålla ovälkomna djur på avstånd. Så fort det är smutsigt eller rörigt riskerar du att bjuda på både mat och gömställen. Ställ undan verktyg, virke och plantor och lämna dem inte invid husväggarna. Det är bättre att tidigt ta ett helhetsgrepp eftersom olika typer av bekämpningsmedel inte kommer tillrätta med grunden till problemet och alltså inte heller är någon varaktig lösning.

5. Använd giftfria och miljövänliga bekämpningsmedel.

Att börja experimentera med olika bekämpningsmedel som till exempel antikoagulerande kan vara farligt. Bekämpningsmedel innebär alltid en påverkan av hela näringskedjan och kan få oönskade effekter på den som använder dem, grannar, småbarn, husdjur eller andra djur som man inte är ute efter att skada. Håll dig till giftfria och miljövänliga produkter och anlita en skadedjursexpert om inte det heller hjälper.

Publicerat