Skola & utbildning

Jobbtips till årets studenter

I veckan gick 2 300 personer ut gymnasieskolan i Västernorrlands län. Framför dem väntar vuxenlivet med studier och jobb.

I år slutar cirka 90 000 elever gymnasieskolan i hela landet. Att plugga klart och få ett slutbetyg från gymnasiet innebär en fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte alltid kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en merit.

– De ungdomar som tar studenten är attraktiva på arbetsmarknaden, därför gäller det för arbetsgivarna att ta vara på dem redan nu. Inte minst de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar är eftertraktade, säger Therese Sjögren på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens statistik visar att ungdomsarbetslösheten fortsätter att gå ner. I Västernorrlands län var 2 084 ungdomar inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i april. En minskning med 297 på ett år.

– Många branscher har svårt att få personal. Det ger jobböppningar även för den som inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

Även om de flesta feriejobb nu är tillsatta anmäls hela tiden nya jobb till Arbetsförmedlingen, både i Sverige och utomlands. Med appar som Platsbanken, Sommarjobba och Yrkesguiden kan jobbspaning lätt kombineras med andra sommaraktiviteter.

 

Arbetsförmedlingens tips till ungdomar:

  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen. Det gör du lättast via Arbetsförmedlingens webbplats där du också kan boka in ditt första planeringsmöte. Men glöm inte att du måste gå till mötet på Arbetsförmedlingen för att bekräfta dina uppgifter. Ta med legitimation, betyg och andra intyg.
  • Lediga jobb strömmar in hela tiden. Hitta dem enklare genom att ladda ner Arbetsförmedlingens appar Platsbanken och Sommarjobba.
  • Lyssna på någon av Arbetsförmedlingens jobbpoddar med diskussioner om bland annat hur man tacklar jobbsökandet om man lider av psykisk ohälsa, söker jobb via sociala medier och vad man gör efter en anställningsintervju.
  • Vill du plugga vidare och öka chansen att få jobb därefter så kolla in Arbetsförmedlingens nya app, Yrkesguiden, med framtidsutsikterna för olika yrken.
  • Chatta med en arbetsförmedlare via arbetsformedlingen.se. Där kan du även få många fler tips som ny arbetssökande.
Publicerat