Skola & utbildning

Vännerna på besök i Bjästaskolan

I projektet Operation Syskonskola har elever i Bjästa under en lång period engagerat sig för barn och ungdomar i Makedonien.
Fritidsgården ”Bjästaskolan” är på väg att bli verklighet i staden Sveti Nikole.

Den populäre och färgstarke idrottsläraren Vidan Naskov har under många år engagerat sig för att göra livet lite lättare för landsmännen i sin hemstad Sveti Nikole i Makedonien. Tillsammans med elever, kollegor och en rad idrottsföreningar har diverse idrottsmateriel skänkts till syskonskolan och för tillfället är eleverna engagerade för att fullborda arbetet med att fixa en bra ungdomsgård och mötesplats för barn och ungdomar i Sveti Nikole.

I staden med drygt 18 000 invånare finns skolor vars elever och lärare fått betydligt bättre förutsättningar att bedriva undervisning tack vare hjälpande händer från Örnsköldsvik.
– När jag började med det här kunde jag inte drömma om att det skulle fortsätta så här länge och att så många elever och idrottsföreningar skulle vara med och hjälpa till. Det känns helt fantastiskt, säger Vidan.

Förra året reste han tillsammans med kollegan Ulf Thors och några elever från Bjästaskolan till Makedonien för att leverera idrottsmateriel och för att bekanta sig med representanter från staden, skolledningen, några av ungdomarna samt deras familjer.
Och för en tid sedan var tre elever från Sveti Nikole på besök i Bjästa.
– Eleverna fick bo hos några av våra elever och vi snickrade ihop ett program under dagarna som vi tror skulle uppskattas. Förutom att följa med på våra ordinarie lektioner blev det en del utflykter, berättar Ulf Thors.
Bland annat fick eleverna från Makedonien uppleva det årliga och traditionsrika tårtkalaset där eleverna på Bjästaskolan bidrar med egna bakverk.

 

Publicerat