Du är här

2016-06-03 - Teater
  • Kajsa Söderlind och Filip Segerbrandt har huvudrollerna i Ronja Rövardotter som sätts upp i Drömmedammen 18-19 juni. Foto: Håkan Nordström
  • Jeanette Segerbrandt ansvarar för företsällningens musikaliska inslasg och Jens Nilsson har coachat gänget under många repetitioner. Foto: Håkan Nordström
  • Teaterensemblen består av cirka 30 personer och lägger vi till körsångarna och andra funktionärer innehåller föreställningen närmare 50. Foto: Håkan Nordström
  • Ronja Rövardotter kräver många roller. Här bland andra Johan Segerbrandt som Skalle-Per, Eva Näsström som Mattis och Tim Häggström. Foto: Håkan Nordström

Ronja träffar Birk i Drömme

Den äldsta skådespelaren är 75 och den yngsta har ännu inte fyllt fem. Det känns som hela byn sluter upp i ensemblen som ska göra sagan om Ronja Rövardotter till utomhusteater den 18 och den 19 juni.
Helgen då Ronja träffar Birk – i Drömme.

Bilarna står tätt på parkeringen utanför Valhallalokalen. Inne är det folkligt och kreativt och Jens Nilsson från Teater Västernorrland pekar och gestikulerar. Repetitionerna pågår för fullt inför helgen 18-19 juni då byborna ska bjuda upp till en storslagen föreställning.

– Ett fantastiskt roligt uppdrag och jag är så glad att det fanns en lucka för det här i min kalender. Det är ett otroligt roligt gäng att jobba med, säger Jens som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Rövare, vildvittror och rumpnissar trivs som bekant allra bäst i skog och mark så självklart blir det utomhusteater.

– Det här är ett samarbetsprojekt mellan IOGT-NTO Junis, Drömme Intresseförening och många bybor. Det fantastiska är att det är så många barn och ungdomar som är engagerade, säger initiativtagaren Birgitta Westman.

Tillsammans med Jeanette Segerbrandt har hon länge drömt om en föreställning där flertalet av invånarna i Drömme är engagerade. Under ungdomsåren fick hon uppleva det ett antal gånger och därför är det extra roligt att den traditionen håller i sig.

– Sedan i september har vi haft repetitioner i Valhallalokalen. Barn och ungdomar har fått rollerna i första hand och därefter har vi fyllt på med vuxna, fortsätter Birgitta.

Teaterensemblen består av drygt 30 personer och lägger vi till körsångarna och andra funktionärer innehåller föreställningen närmare 60 medarbetare. Med tanke på invånarantalet i Drömme ligger det nära till hands att fundera över vilka som kommer att utgöra publiken.

– Ja, det kan man fråga sig, säger Jeanette Segerbrandt med ett skratt. Men faktum är att 200 biljetter av 500 redan är sålda. Vi siktar självklart på tre utsålda föreställningar.

Vid Drömmedammen går ridån upp två gånger den 18 juni och en tredje gång dagen därpå. Av repetitionerna att döma kommer publiken inte att bli besviken. Vi behöver inte tjuvtitta speciellt länge för att bli på det klara över att allt är välorganiserat och välrepeterat.

– Det är otroligt att en by kan innehålla så många duktiga sångare och skådespelare. Vi har en fantastiskt fin sammanhållning i Drömme och det finns alltid en vilja att hjälpa varandra, fortsätter Jeanette Segerbrandt och ser fram emot premiären vid Drömmedammen den 18 juni.

Med naturen som kuliss.

 

 

 

 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: