Övrig kultur

Kulturskolan förgyllde Ö-vik

Solen strålade, sommarvärmen var här – och Kulturskolan bjöd på strålande, varm underhållning i centrum under sista dagen av årliga uppvisningen ”7-dagars”. Men mörka moln hänger tungt över den viktiga Kulturskolan.

Ingen som var på stan under lördagen kunde undgå att höra och se elever från Kulturskolan när de visade upp delar av den breda verksamheten som finns här i Örnsköldsvik.
Dans, graffiti och förstås massor av musik av olika slag bjöds den på runt om i centrum – i Oscargallerian, på Stora torget och längs med Storgatan. Man kan lugnt säga att den cyklande gatumusikern, som enligt uppgift var på väg ända till Portugal, fick stenhård konkurrens från alla håll.

Att Kulturskolan gör en viktig insats vet alla som har någon som helst koppling till skolan: Föräldrar till barn som tar del av verksamheterna, föräldrar som haft barn som deltagit, andra vuxna som någon gång gått på kommunal musik- och kulturskola – och inte minst alla de omkring 5 000 barn och unga i kommunen som på olika sätt har kontakt med Kulturskolan.
Dessutom är Kulturskolans många verksamheter viktiga även för alla andra. Fanns det någon lördagsflanör i centrala Ö-vik som inte blev på gott humör av att se och höra alla dessa barn och ungdomar som visade upp vad de lärt sig? Knappast.

Men vi ska inte ta Kulturskolan för givet. Bildningsnämnden i Örnsköldsvik har beslutat om nedskärningar på Kulturskolan – på en miljon kronor. Själva kallar nämnden det för ”effektivisering”, men det är förstås struntprat. I en redan ansträngd budget går det inte att effektivisera bort en miljon. Självklart får en miljon mindre i budgeten negativa effekter för verksamheten. Antingen får färre medarbetare springa fortare och göra mer, eller så skär man ner på verksamheten vilket ger färre barn och ungdomar möjlighet att utöva kultur.
Men det kunde ha varit betydligt värre. Ursprungsförslaget från bildningsförvaltningen var en total avveckling av Kulturskolans verksamhet, hemska tanke!

Vi kan ofta läsa om hur Sveriges internationella storstjärnor inom musik lyfter fram den kommunala musikskolan/kulturskolan som en viktig grund för sina framgångar. Lika ofta får vi läsa om besparingskrav på landets kulturskolor – när det istället borde satsas.
Kulturskolan i Örnsköldsviks har gott renommé i landet och andra kommuner är imponerade av verksamheten här. I fjol rankade Lärarförbundet skolan som nummer två i landet och Roger Sandström, styrelseledamot i förbundet, kallar Kulturskolan för en hörnpelare i kommunens hela utbildningsverksamhet, och han vill se en satsning istället för nedskärning. Jag håller med fullständigt.

Kulturskolan, som är avgiftsfri här i Örnsköldsvik, kan vara en ypperlig väg in i det svenska samhället för alla nyinflyttade och ensamkommande flyktingbarn. Därför bör skolan i dessa orostider få ökade resurser, inte minskade.
Örnsköldsviks kommun har som mål att vara en av de bästa skolkommunerna 2020 – det kan aldrig uppnås genom att skära ned på Kulturskolan. Ett lönsamt råd till alla beslutsfattare: Investera i våra barn och ungdomar, spara inte på dem – den besparingen blir kostsam i framtiden.

 

Publicerat