Politik

Kraftigt ökade kostnader för stafettpersonal

Specialistvården inom Landstinget Västernorrland prognosticerar nu ett underskott på 77 miljoner kronor för 2016. Största orsaken till det förväntade underskottet är kostnader för inhyrd personal i form av stafettläkare och stafettsjuksköterskor.

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 26 maj rapporterades en förstärkt månadsrapport för det ekonomiska utfallet efter april månads utgång.

För årets tre första månader redovisade specialistvården ett underskott på 5 miljoner kronor. Under april utökades detta underskott med 48 miljoner kronor jämfört med budget. Prognosen för helåret 2016 är nu ett underskott på 77 miljoner kronor.

Enligt den förstärkta månadsrapporten är de främsta orsakerna till det prognosticerade underskottet bristen på vårdpersonal, fortsatt höga sjukskrivningstal och att det minskade antalet vårdplatser lett till ökad ”utomlänsvård”. Detta har lett till kostsamma bemanningslösningar via bemanningsföretag och hög grad av köp av vård.

Den största delen kan härledas till det ökade behovet av inhyrd personal i form av stafettläkare och stafettsjuksköterskor med höga bemanningskostnader som följd. Det är framförallt bristen på sjuksköterskor som ökat kraftigt och som har inneburit att volymerna av inhyrda sjuksköterskor via bemanningsföretag ökat.

– Vi måste fortsätta att arbeta på flera fronter. Vi behöver bli bättre på att behålla den personal vi har, rekrytera nya läkare och sjuksköterskor samtidigt som vi behöver göra insatser för att minska sjukskrivningstalet. Det är inget nytt, men inte desto mindre viktigt, konstaterar sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson.

Kostnaden för dyra bemanningslösningar är utspridd inom de flesta verksamheter inom specialistvården och vid samtliga tre sjukhus inom Landstinget Västernorrland.

Det prognosticerade underskottet är svårbedömt, bland annat beroende på osäkerhet hur behovet av inhyrd personal kommer att se ut under resten av året. Samtliga verksamhetschefer inom de olika länsklinikerna har dock fått i uppdrag att ytterligare se över vilka åtgärder som kan vidtas för att få en ekonomi i balans.

I samband med den förstärkta månadsrapporten från specialistvården beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden enhälligt att ge följande protokollsanteckning vid sammanträdet:

”Vi ser med största allvar på den redovisade ekonomiska situationen och kommer att fortsätta att följa stafettkostnaderna och åtgärderna för att dessa kostnader ska minska påtagligt.

Landstingsdirektören får med anledning av den alarmerande kostnadsutvecklingen för inhyrda sjuksköterskor i uppdrag att återkomma till nämndens sammanträde i juni med förslag till ytterligare åtgärder och förändringar på kort och lång sikt av anställningsvillkor, arbetsmiljö, arbetsscheman för att kunna behålla nuvarande anställda och för att kunna rekrytera nya sjuksköterskor."

Publicerat