Nyheter/Reportage

Vad vet du om Mors dag?

Varje dag är en dag då man ska uppskatta sina föräldrar men sedan 1919 är sista söndagen i maj är en dag där det är tradition att uppassa sin mor lite extra. Men vad är historien bakom denna dag?

Mors dag kom till Sverige under 1900-talet. Det var efter första världskriget som Sveriges stat förändrades och välfärdsstaten ”folkhemmet” stod för dörren, ett samhälle som man byggde runt kärnfamiljen. Genom denna modernisering fick Mors dag ett snabbt genomslag i Sverige.

1919 tog författaren Cecilia Bååth-Holmberg initiativet och instiftade mors dag efter den amerikanska förebilden Anna Jarvis. Amerikanskan hade på årsdagen av sin bortgångna mor hedrat modern minne vilket sedan ledde till att man att man höll en gudstjänst i kyrkan med fokus på det fjärde budet och moderskärleken. Det var början på det vi idag firar som mors dag.

Ett litet häfte kallat ”Mors dag” gavs ut 1920 med små instruktioner om hur dagen skulle firas. Exempelvis skulle modern vara fri från hushållsarbete under hela dagen. Ledighet under denna tid var för en kvinna ovanligt.

En fin liten dikt kunde också förekomma:

”Min lilla mamma,
jag tänkte just på dig,
du som betyder
så mycket för mig.
Du är det allra bästa jag har,
du är så himla gullig,
så underbar.
Jag blir så glad
när jag tänker på dig nu,
att du är min mamma
och för att du är just DU!”

Så se till att ge er mamma lite extra uppskattning just idag.

 

Källa: Nordiska Museet

Publicerat