Du är här

2016-06-10 - MakeUpByIda
 • Olika hudtyper ( bild lånad från Google )
 • Mina favoriter
 • Före och efter fondation

All about that base

Att lägga bas, hudtyper & tips på vad du kan använda !

 

Hallå hallå!

Oj va tiden springer iväg. Förra veckan va sprängfylld med roliga grejer, var i Stockholm på kurs i två dagar, träffade massa härliga människor och fick en massa inspiration! Sen under helgen har det varit bröllop, sååå himla roligt och många glädjetårar föll! 

Det är många som frågar om basen i make-up, vad man ska tänka på osv. Och jag tänkte att jag skulle skriva om den idag. 

Till att börja med så är det viktigt att veta vilken hudtyp du är för att sedan kunna komma fram till vad som är bäst för just dig. Här nedan har du dom olika hudtyperna. Är man osäker kan man alltid fråga!

 • Bland hy - Den är den vanligaste, oftast lite fetare i t-zonen, panna, näsa och haka.
 • Fet hy - Blank i hela ansiktet, stora porer och finnar. (oftast)
 • Normal hy - Inte torr eller för fet, normal helt enkelt. Sällan finnar eller porer som syns.
 • Torr hy - Torr och brist på fukt. 

Innan du ska börja lägga din bas, så tvätta alltid ansiktet innan! Fukta huden och vänta en liten stund så huden hinner ta upp produkterna. 

 1. Primer, det finns många olika att välja bland. Det finns olika för olika hudtyper och därför är det bra att veta vilken typ du är. Är du torr, då väljer du en återfuktande primer. Har du stora porer och blir lätt blank väljer du en som motverkar det, och resultatet blir bättre! En primer gör så att sminket sitter där det ska hela dagen, och dessutom blir det smidigare att applicera din foundation eftersom primern slätar ut huden. Sen vet jag många sagt att makeupen börjat "rulla" av när man ska lägga något på. Oftast beror det på att man inte har tvättat huden innan, utan man har bara lagt på en dagkräm. Och där in under ligger en massa slaggprodukter som huden gjort sig av med under natten! Så tvätta alltid ansiktet morgon och kväll! Och glöm inte att jobba in alla produkter du använder ordentligt i huden, resultatet blir så mycket bättre! :)
 2. Foundationsamma sak här, är du torr välj en foundation med olja i. Eftersom en torr hy har brist på fukt. En oljig hy, välj en oljefri. När man då ska kolla vilken färg du ska ha kan man först kolla om man är varm eller kall i undertonen. Enkelt sätt att göra det är att kolla på sin underarm vilken färg venerna har. Är dom grön är du varm, blått är du kall. När du sen ska välja vilken färg som passar, lägg den foundation du tror är rätt mellan käke och hals. Harmonierar dom så ha du hittat rätt. Många kan ha en ton i ansiktet och en annan på hals och ned mot bröstet, då kanske det blir lite förvirrande. Men välj den ton som hals och bröstet går mot och få den färgen till ansiktet. 
 3. Concealer, Alla har nog någon gång upplevt att man är mörk under ögonen. Och då är det bra att ha en concealer tillhands. Ett vanligt fel är att man köpt en alldeles för ljus färg och den mörka färgen slår igenom ändå. Är det så att man är väldigt mörk/blå under ögonen så välj en concealer som går mot röd/gul i tonerna. När man då lägger den mot det mörka neutraliseras färgen och vipps är dom envisa ringarna borta! Och jag brukar alltid lägga min concealer lite längre ned, så man inte slutar med den direkt under ögat och det blir en "koala" effekt. :)
 4. Blush & solpuder, här kan man känna sig lite som ett platt papper, alla ojämnheter i huden är borta, röda partier är dämpade osv osv. Då är det dags att sätta tillbaka lite färg i ansiktet. Jag lägger solpuder först på de högsta punkterna i ansiktet, där vanligtvis solen skulle ta först. till vardags har jag alltid en lättare contouring, för att lyfta fram lite former igen efter foundation. På med lite blush på kinderna. :)
 5. Fixing-puder (transparent puder) för att segla in sminket så det sitter där det ska.

 

Sen en grej att tillägga är att tänka på sin hudvård i det hela också. Återigen, bättre resultat om man har rätt hudvård för sin hudtyp. Då blir makeupen bättre också och huden mår framförallt bättre! :)

Nu är det dags för mig att sticka iväg på jobbet! Hoppas ni alla får en fin dag och helg! :)

Dela med dig av denna artikel på: