Du är här

2016-05-28 - Hörnan

Krönikan: Mycket ryms i ett ingenting

Lagom till morgonfikat kommer frågan som på beställning:
”Vad har du gjort i helgen, då?”
Jag stelnar till i en sekund medan hjärnan processar ärendet och låter de senaste dagarna av mitt liv passera revy.
Vad har jag gjort?

Jag har cyklat hem och kramat om min fru. Vi har lagat mat tillsammans och ätit framför ett avsnitt av en lagom fånig sci-fi-serie. Plockat bort, handdiskat efter maten, bokat tvättid och satt oss ner igen. Spelat dataspel tillsammans. Pratat. Delat en tystnad. Hon har somnat i mitt knä. Jag har suttit kvar en stund och låtit henne sova; sedan diskret ersatt mig själv med en soffkudde. Borstat hår och tänder. Ruskat liv i frun (nästan). Burit in henne i badrummet och släppt ner henne framför handfatet. Krupit ner i sängen. Fått sällskap, somnat och vaknat av solsken från balkongen. Tassat ut dit. Betraktat havet. Välkomnat frun. Ätit frukost där ute. Handdiskat och bäddat dubbelsängen. Åkt och veckohandlat. Sett en räv på hemvägen och upprörts över fågelskit på bilrutan. Vi har tvättat och torktumlat, lagat middag, ätit och diskat. Spelat dataspel och nått virtuella framgångar. Sett en långfilm ihop. Somnat. Jag har vaknat med en sovande fru i famnen, legat kvar i en halvtimme och läst obskyra nyheter i mobilen. Krånglat mig ur hennes famn, återvänt till balkongen och väntat på henne där. Vi har ätit, diskat, bäddat, dammsugit, dammtorkat och tagit en kort promenad. Premiärlyssnat på en LP-skiva från loppis. Läst varsin tidning. Jag har skrivit, hon har målat, vi har pusslat. Ätit gårdagens mat framför teven. Diskat, fixat matlådor. Återvänt till soffan. Pratat, retats, bråkat, skrattat, kramats. Glömt bort tiden. Krupit i säng, och somnat gott efter en underbar helg.
Så jag måste svara samma sak som alltid:
”Ingenting.”

Kruxet med min lediga tid är att alla de sysslor som jag vill ägna den åt är underkända. De får ”IG” som i ”IngentinG”.
För att det du gör på fritiden ska kunna klassas som någonting bör det nämligen uppfylla minst tre av följande sex kriterier:

– Ske utanför hemmet.
– Inkludera folk som inte bor i ditt hem.
– Vara inbokat på förhand i din kalender.
– Pågå i mer än 45 minuter.
– Kunna stämplas med sin alldeles egen titel.
– Kunna avhandlas i ett lagom glorifierande facebook-inlägg.

Kraven är stenhårda – och det kan faktiskt leda till att exakt samma aktivitet får både godkänt och underkänt.
Att se en film på bio får godkänt eftersom det är inplanerat, sker utanför hemmet, pågår länge nog och kan stämplas som ”biobesök!” i det obligatoriska Facebookinlägget.
Att spontant se samma film på tv, däremot, får underkänt. Det sker inom hemmet, var inte inbokat och blir därför mycket svårare att glorifiera på Facebook.

Men misströsta inte – det finns hopp!
Genom att marknadsföra ditt slötittande som ”Filmkväll!” framställer du det som förhandsbokat i kalendern, ger det en titel och får plötsligt lätt att facebooka om saken. Vips så uppfyller du fyra av sex kriterier och har förvandlat Ingenting till Någonting.
Samma geniala upplägg kan ompacketera tre timmar av Candy Crush som ”spelkväll!”, fem timmars lövkrattande som ”friluftsdag!”, två förkylda dygn i sängen som ”meditationshelg!” och fem dagar med diarré som ”detoxvecka!”.
Äntligen kan du sluta göra ingenting – utan att du behöver göra ett dugg mer än förr.
Lycka till med ditt nya liv!

Dela med dig av denna artikel på: