Du är här

2016-05-16 - Under ytan med Berne

"Är du sjuk?" - "Nä, jag är laxfiskare"

Lögdeälven är en av mina favoritälvar. Där fick jag min första lax på fluga - "en Gerry" som är mycket populär i Lögdeälven. Laxen vägde 6 kilo. Jag hade kämpat länge för få en lax. Jag visade laxen för en boende vid älven och han sa: "Har du fått en så får du flera."

Det stämde! Några dagar senare fick jag en till, ungefär lika stor. Det var vid midsommar och den fick jag mitt på dagen i starkt solsken.
Dom flesta fiskare satt och solade vid sina husvagnar. Någon ropade från stranden "Lax på gång !"

Plötsligt var där en svärm av intresserade som ville följa kampen "live". Visst kände man en stor tillfredställelse att få vara i "epicentrum" av detta drama. Skall man lyckas landa denna ettriga, starka och vackra silverskimrande fisk som ju laxen är? Detta var min andra lax i fiskekarriären.

Laxen är ju kungen bland ädelfiskar - åtminstone för oss flugfiskare. Laxen är en svårflörtad och oberäknelig fisk. Den kan hugga i starkt solsken mitt på dagen eller tidigt på morgonen då regnmolnen hänger tunga och mörka över älven. Det är detta att den är oberäknelig och svårfångad som gör att laxfiskare kan vandra i timmar dagar och nätter med minimal sömn, oregelbundna mattider, mat som oftast består av snabbmat utrört i kokande vatten, kaffe och mackor.

Så kan det vara under veckor som laxen stiger i slutet av maj och in i juni och till början av juli. (beroende på i vilken älv man fiskar i ) Det går 200 timmar på en lax sägs det. Inte undra på att folk frågar när man kommer hem för att proviantera eller uträtta viktiga ärenden.
"Är du sjuk ?"  "Nä jag är laxfiskare kan man ju då svara...!"

Hur mycket man än försöker att förklara för vanliga civiliserade människor som bara fiskar abborre och gädda någon gång under semestern så känns det som man famlar i mörker.

Laxfiske är ett livelixir. Den som fått en lax på kroken är själv fångad - det går liksom inte att sluta och ge upp så länge man har orken kvar. Med åren så blir man klokare och tryggare i sitt laxfiske. Man nöter inte ut sig. Man njuter istället av naturen, friheten och spänningen. Till slut så när man minst anar det så kommer det explosiva hugget. Då är det värt allt besvär man lagt ner i förberedelser och hundratals timmar
"När man minst anar det...!" blir mitt nästa inlägg.
Hej, vi hörs!

Dela med dig av denna artikel på: