Hälsa

Livräddande prov uppmärksammas denna vecka

Med en snabb kontroll vart tredje år minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer radikalt. Ändå är det inte alla som väljer att testa sig. Därför arrangeras nu Gynekologisk cellprovsvecka för att informera om den livsviktiga screeningen.

I Örnsköldsvik informerar man den 18 maj på Oscarsgallerian och Port 9, 10.00-17.00 och den 20 maj på Åhléns, 10.00-17.00.
Under veckan kommer barnmorskor och annan vårdpersonal att synas lite extra, både på stan och på vårdmottagningar, för att berätta om värdet av att ta gynekologiskt cellprov för kommunens kvinnor.

– Bröstcancergalan har verkligen satt bröstcancer på kartan, men cellprovtagningen
borde också synas för det har räddat så många kvinnors liv, och kan rädda ännu fler om bara folk vet om det, säger Eva Hägglund, barnmorska och vårdutvecklare för mödrahälsovården i Örnsköldsvik och berättar att gynekologiskt cellprov tas på kvinnor för att på ett tidigt stadium kunna upptäcka cellförändringar som, om de inte behandlas, riskerar att utvecklas till cancer.

Tidig upptäckt innebär dessutom att eventuella förändringar är relativt lätta att åtgärda och ökar chansen till överlevnad.

Provtagningarna infördes i Sverige i slutet av 1960-talet. Sedan dess har både insjuknande och dödligheten i livmoderhalscancer minskat ungefär 70 procent.

– Idag upptäcks strax under 500 nya fall av livmoderhalscancer varje år och vi vet att tack vare screeningen undviks runt 1 500 fall, säger Eva och fortsätter.

– De flesta som får livmoderhalscancer har inte tagit proverna regelbundet. Därför är det viktigt att man inte bara kommer en gång utan även återkommer på de olika testerna. Tyvärr är det ett stort bortfall, ungefär var sjätte kvinna avstår. Det är bland de som inte kommer som vi hittar cancer senare.

I Västernorrland bjuds man in till gynekologisk cellprovtagning då man är 23 år och vart tredje år därefter tills man fyller 50. Därefter sker en provtagning vid 55 och en slutlig vid 60, men de som haft en cellförändring fortsätter kontrolleras livet ut.

Själva cellprovet tas från livmodertappen i underlivet och brukar inte göra ont, men Eva berättar att det ändå finns de som gruvar sig för kontrollerna.

– Det är många som tycker att det är obehagligt, men efteråt brukar alla säga att det gick snabbt och faktiskt bra. Är man orolig eller tycker att det är obehagligt är det bra att tala om det innan. Det är enkelt att ta provet på de allra flesta. Och en väldigt stor hälsovinst.

Gynekologiskt cellprov

  • Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till provtagning. På kallelsen står det hur man kan boka om sin tid ifall det behövs, så att man kan hitta en som passar.
  • Genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov kan du skydda dig mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas från livmodertappen i underlivet och kan tidigt visa om du har cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer.
  • De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del behöver tas bort. Det är mycket ovanligt men cellprovet kan visa att du har cancer. Då brukar cancern vara i ett tidigt stadium och behandlingen kan bli enklare och med färre biverkningar än om cancern upptäckts senare.
  • Provtagningen som genomförts i Sverige sedan 60-talet har fått dödsfallen i livmoderhalscancer att minska med 70 procent.
Publicerat