Onside med Jonas

Nu tar vi dom!

Som Håkan Södergren "sjöng" en gång i tiden. I dag startar ishockey-VM i Ryssland och Tre Kronor inleder mot Lettland. Här är de VM-turneringar jag minns bäst.

VM-98 i Schweiz

Stjärnorna Peter Forsberg och Mats Sundin bidrog starkt till att Tre Kronor blev världsmästare för sjunde gången. Båda hamnade i toppen i poängligan och blev även utvalda i All-star team. Finalen mot Finland avgjordes över två matcher, där bara ett mål gjordes totalt, backen Johan Tornberg med ett hårt slagskott. Minns studiointervjun efter segermatchen med förbundskaptenen Kent Forsberg, nerdränkt med champagne, som såg mer än nöjd ut. Även Modoikonen Hasse Jonsson fick känna känslan av att bli världsmästare.

VM-03 i Finland

Tre Kronor förlorar finalen mot Kanada efter förlängning, men det är kvartsfinalen mot Finland som jag aldrig kommer att glömma. De finska lejonen hade en bit in i andra perioden en 5-1 ledning och matchen kändes redan avgjord. Men Tre Kronor ville annat. Med drygt fyra minuter kvar av den sista perioden styr Pebben in 5-6 och vändningen var ett faktum. Mats Sundins blick vid det avgörandet målet är redan klassiskt och för att inte tala om Lasse Granqvist radioreferat ”Det går inte att hålla på, det går inte att hålla på”.

VM-13 i Sverige och Finland

Tre Kronor blir världsmästare efter att i finalen besegrat uppstickaren Schweiz med 5-1 i ett fullsatt Globen. Tvillingarna Sedin visade för publiken vilka duktiga hockeygenier de är, för utan dessa herrar så hade Tre Kronor aldrig vunnit guld. Men återigen är det kvartsfinalen som etsat sig fast i minnet och en viss straff signerad Fredrik Pettersson. Tre Kronor möter Kanada, jag och brorsan är på plats och vi får se en spännande match som avgörs med en straffläggning. Då kliver han fram, göteborgaren Pettersson, och med ett slagskott smäller han in sin straff, så hårt att Globen fortfarande skakar. Lasse Granqvist går åter bananas: "Så ska man ju göra". När sedan Jhonas Enroth räddar efterföljande straff så är semifinalplatsen klar och resten är, som sagt, historia.

VM-16 i Ryssland

Hur vi kommer summera årets turnering återstår att se, men att det ska bli guld till Tre Kronor känns väldigt långt borta. Men det är klart, i ishockey kan allt hända, eller hur, Finland?