Skola & utbildning

Framtidsvecka med mersmak för Ö-vikselever

Två skolor i Örnsköldsvik prövar en ny variant av att låta sina elever komma i kontakt med yrkeslivet. En av dessa är Ängetskolan och åk 8, där den traditionella praktikperioden under en vecka har ersatts med ett digert program med olika studiebesök, föreläsningar och workshops på skolan. Häromveckan genomfördes ett liknande projekt på Geneskolan.

De närapå 50 eleverna har bland annat fått besök och information av lokala företag, som på olika sätt fått möjlighet att berätta om sin verksamhet och därigenom har eleverna fått en något ”bredare” praovecka än vanligt. BAE, Peab, First Hotel Statt, Komtek, Kommunen, Nybergs och It- företaget Xlent är några av de företag som eleverna i åk 8 fått träffa och de flesta. Dessutom har alla åttor fått studievägledning inför kommande gymnasieval och alla inblandade tycktes vara mycket nöjda med det nya upplägget av praon.

Maria Gulliksson, lärare på Gullänget:
– Idén bakom framtidsveckan är att skolförvaltningen söker nya idéer för att utveckla  elevernas möte med yrkeslivet. Jag och Eva Berglund, studievägledare, har tillsammans lagt upp denna vecka och det har inte varit några som helst problem med att få företag att ställa upp. Detta har varit otroligt inspirerande och lärorikt. Det allra bästa vore förstås att kunna kombinera en sådan här vecka med en praovecka för eleverna i åttan.
 

Publicerat