Mitt nya liv

Från Grekland vidare till Makedonien

‪"Nu var vi äntligen framme i land och vi gjorde oss redo för att gå vidare, men först stannade vi för att få lite vila och ny styrka. Vi planerade att ta oss till närmaste polisstation, men vi visste inte riktigt var den låg..........." Här fortsätter min berättelse om flykten från Syrien.

Vi alla, 27 personer, som hade befunnit oss på båten skulle gå tillsammans. Vi skulle nu ta oss in till Samos och det var dags för en promenad på fem timmar.  Promenaden gick bra och när vi kom fram till Samos möttes vi av en massa människor. De var ifrån Irak, Afganistan, Eritrea och Syrien förstås. Förmodligen flera tusen personer. Polisen delade upp oss i grupper beroende på vilket land vi kom ifrån. Eftersom jag var från Syrien så ställde jag mig tillsammans med de övriga därifrån och vi blev de som de skullen hjälpa först.‬

De kollade alla mina identitetshandlingar och att det stämde att jag var från Syrien. Alla mina papper såg bra ut och jag var fri och kunde resa fritt i Grekland. Om man inte får godkända papper får man varken vistas eller åka lokaltrafik i Grekland.‬
Efter det var det dags att gå cirka 3 km för att komma till hamnen för att ta oss vidare till Aten med båt.
När vi kom fram var det flera hundra människor där redan. Vi fick sova en natt i hamnen för att vänta på att våra papper skulle bli skrivna på engelska.‬

Dagen efter när jag äntligen kom till biljettluckan så meddelade han i receptionen att biljetterna var slut för tre dagar framöver och han bad mig återkomma senare. Men han berättade för mig att det fanns en annan båt vid en hamn lite längre bort. Där fanns det lediga biljetter så jag bestämde mig för att ta mig vidare.

Den andra hamnen fanns ungefär 3 mil utanför Samos. Hela den resan kostade cirka 700 svenska kronor. När jag kom fram till den nya båthamnen så fick jag återigen sova på golvet eftersom båten inte skulle avgå förrän nästa dag på kvällen. Båten avgick senare och skulle ta oss till Aten. Väl där gick vi 3 km för att komma till den stora busstationen för att senare ta bussen till Thessaloniki. Bussresan tog ungefär 6 timmar och kostade mig 25 euro.
Där bytte vi buss för att ta oss Makedonien, biljetten kostade 10 euro och resan tog bara en timme.  Bussen stannade i en liten by utanför centralen och det var nu dags att gå igen. Den här gången gick vi 4 km för att komma in till centrum.

Det blev många promenader, så mycket bussar och människor.
Jag var så ensam, men ändå inte, eftersom det var flera hundratals människor som hade samma slutmål som jag. Jag var så trött, hade inte sovit riktigt på en vecka och det var så mycket promenader och spänning i luften hela tiden. Det hade nu gått en månad och fyra dagar sen jag lämnade mitt hemland.

/Masoum Ayo
 
 

Publicerat