Skola & utbildning

Många vinnare när barn välkomnar barn

En tävling triggade barnens funderingar kring hur man välkomnar andra. Två av bidragen gick vidare, men alla blev vinnare i och med en ökad förståelse för vänskap.

När Idus förlag ordnade en tävling för alla barn i syfte att välkomna nyanlända barn till Sverige nappade pedagogerna för Husumskolans årskurs 1 på en gång.
– Vi har jobbat mycket med respekt och att ta hand om varandra. Det känns som ett aktuellt ämne och vi har jobbat lite extra med det på sistone. Som lärare känner jag att det är viktigt att eleverna får jobba med någonting som känns riktigt och relevant för deras verklighet. Det ska inte bara vara för att vi ska ha någonting att göra i skolan, utan uppgiften ska även fylla en funktion, säger läraren Åsa Pettersson och fortsätter.
– För barnen finns det oändliga möjligheter och jag tror att de är mer öppna än vuxna. Deras normer är bredare och inte så snäva och vi vill att de ska få fortsätta att vara det.

Tävlingen har lett till en hel del funderingar och samtal om att välkomna nyanlända, men också andra människor som man ännu inte lärt känna. Eleverna i Husum har varit fulla av idéer. En välkomstskylt på dörren, ballonger som visar hur kul det är att det kommer någon och planer på detaljerade rundvisningar för att nya skolbarn ska veta hur allt fungerar och var allt är och känna sig riktigt hemma. Planerna har även sträckt sig utanför skolmiljön med förslag på olika sätt att inkludera andra barn i andra delar av samhället, som gratis bad, att fråga om de vill hänga med till innebandyn eller, som i Erik och Mäjts vinnande förslag, bjuda in dem på en bit mat.
– Jag skrev ihop med Erik, säger Mäjt Sjölund och pekar på klasskompisen Erik Nordström.
– Vi ritade ett hus med folk som bjudit in flyktingar till middag, säger Erik.
– Så att de överlever, fyller Mäjt i.

Deras bidrag till tävlingen har texten: ”Man ska vara snäll och ge dem kärlek, till exempel att ta hand om dem, hitta på roliga saker och bjuda dem på middag.” Framförallt handlar det om att inkludera nya barn i livet i Husum.
– Det skulle inte vara bra om de kände sig utanför, säger Erik och pekar på ett hjärta i illustrationen de båda förstaklassarna gjort som symbol för vänskap.

Bland barnens bidrag syns även andra goda symboler. André Björklund har en stor kaka på ett välkomnande bord på sin illustration. Han har nämligen skrivit ett vinnande recept på vänskap med 59 komplimanger, 99 kompisskap, 1 bråk och 100 vänskap. Det är proportionerna däremellan som är viktiga menar han. Visst finns det utrymme för att bli ovänner ibland, men det viktiga är att vara en bra kompis.
Och varför är det viktigt?
– Då får man nya kompisar och det vill man ha.

 

Publicerat