Skola & utbildning

”Vi ska vinna SM-guld”

Det har pratats om plantskola kring ishockeyn i Örnsköldsvik och nu är det hög tid att nämna en annan odling med hög målsättning.
Nämligen fordonsprogrammet på Parkskolan.
– Vi ska vinna SM-guld, säger läraren John-Erik Hellström.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) ligger fordonsprogrammet i toppen vad gäller etablering på arbetsmarknaden efter avslutad gymnasieutbildning. Motorbranschens egna undersökningar säger samma sak. Enligt Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens yrkesnämnder, behövs det fler utbildade som står redo att ta till sig den nya tekniken och har förmågan att bemöta kunderna på ett affärsmässigt sätt.

Den som vill ha jobb direkt efter gymnasiet gör alltså klokt i att välja en yrkesutbildning som fordonsprogrammet. Bara i Västernorrlands län är rekryteringsbehovet 85 nya medarbetare inom tre år varav hela 31 bedöms vara nyutbildade mekaniker.
– Det är fakta som vi måste ta på största allvar, men det är också en härlig utmaning för att förse branschen med duktigt folk. Därför har vi bestämt oss för att göra en rejäl satsning för att göra Parskolans fordonsutbildning till den bästa i hela landet, säger John-Erik Hellström.

Tillsammans med kollegorna Kjell-Olov Kjellsson och Cristoffer Sydh samt eleverna på fordonsprogrammet spänner de bågen rejält inför framtiden. Målsättningen de närmaste fyra åren är att varje år ställa upp med två deltagare i Yrkes-SM och under perioden fira att två vinnare utbildats vid Parkskolan.
– Vi vill öka intresset och få de bästa att söka till en intressant utbildning. Vi tror att Yrkes-SM kan vara en morot som verkligen motiverar dem, fortsätter John-Erik Hellström och berättar att målsättningen även är att Örnsköldsvik ska stå som värd för arrangemanget om två år.

Den 11-13 maj arrangeras Yrkes-SM i Malmö och Parkskolan har två tidigare elever i startfältet. Erik Sikström, Nordemans Bil, och Andreas Sjöberg, WIST Last & Buss.
– Visst blir det lite pirrigt, men samtidigt jätteroligt, säger Erik och Andreas är av samma uppfattning:
– En kul grej som ger extra motivation. Det gäller ju att ha koll på grejerna.

Publicerat