Musik

Magisk bra Wakenius

Far och son Wakenius, Ulf och Eric, bjöd på Momento Magico i Blueskällarn på Brux.

Vi (alltför få) som valde att lyssna på en svensk världsartist istället för att se Modo degraderas till hockeyns b-nivå blev de stora vinnarna på fredagskvällen. När supergitarristen Ulf Wakenius kom på besök med sin nästan lika skicklige son Eric blev det precis som titeln på konserten, och på Ulfs senaste soloplatta – Momento Magico.

Ulf och Eric bjöd på lysande gitarrspel, varvat med mängder av fantastiska jazzanekdoter – och en hel del göteborgshumor. Vi fick njuta av hyllningar till storheter som Chet Baker, BB King, Pat Metheny, Joe Zawinul (duon lirade Weather Reports vackra ”Birdland”), Beatles och några till.

Ulf berättade om alla storstjärnor som han spelat med genom åren och tillsammans med Eric spelade han basisten Lars Danielssons stämningsfulla ”Libretto”, och två av låtarna som Ulf skrivit till den sydkoreanska fantastiska sångerska Youn Sun Nah – ”Breakfast in Baghdad” och ”Momento Magico”.

Ulf bjöd själv på ett solomedley som en hyllning till Oscar Peterson, legenden vars sista kvartett Ulf Wakenius var fast medlem i. Ett medley som bestod av Charlie Chaplins ”Smile”, Irving Berlins ”Cheek to cheek” samt George Gershwins ”Summertime”.

Ulf berättade också om händelsen 1985 då han tillsammans med Peter Almqvist i duon Guitars Unlimited spelade inför en tv-publik på 600 miljoner tittare i Eurovision Song Contest.

– Men det är det ingen som minns, för direkt efteråt gick Lill Lindfors in och tappade kjolen, sa den genomsympatiske Ulf.

En helt magisk kväll, med en världsartist på plats i lilla Örnsköldsvik. Något som arrangerande Perdido Jazz & Blues ofta skämmer bort oss med. Tyvärr är det alltför få som fattar att de borde gå och uppleva sådana här ”Momento Magico” när de kommer.

 

 

 

Publicerat