Du är här

2016-03-31 - Under ytan med Berne

Bloggnytt: Under ytan med Berne

Berne Isacson, 77 år från Domsjö, är pensionerad präst med många intressen; bl.a. naturen under alla årstider, flugfiske, längdskidåkning, ishockey och idrott i allmänhet, akvarellmålning med mera. Nu kommer han blogga hos oss och berätta fiskehistorier och delge sina flugfisketips på webben7.se. Häng me´!

Hej!
Välkommen till min fiskeblogg! Fiske har varit ett livslångt intresse för mig. Det började när jag var liten grabb och fick följa med morfar ut på sjön därhemma, för att från hans tjärdoftande eka meta abborre. Därhemma, var i en liten by som heter Roknäs vid Lillpiteälvens utlopp i Infjärden 15 km väster om Piteå.

Älven blev ett kärt tillhåll för oss pojkar. Vi fiskade mest abborre, mört och gädda. Redskapen var enkla. Ett metspö var ofta en smäcker björkvidja och metreven var s.k "björntråd" en stark sytråd. Som metkrok hade vi ofta en böjd knappnål.

Vi låg ofta på bryggan vid älven och "kikmetade" När någon fisk nappade så skulle man vara snabb och rycka upp den ur vattnet (knappnålen saknade ju hulling). Så småningom fick man bättre grejer,  ett långt bambuspö med riktig rev och metkrok. Vilken lycka man kände, när man fick sitt första riktiga spinnspö och en grön ABU-rulle, och en låda med skeddrag och spinnare. Skeddragen var ofta hemmagjorda av kopparplåt. Nu kunde man t.o.m. fånga någon gädda, som ju ofta var uppåt ett par kilo och kämpade väl...då steg pulsen och spänningen.

Nästa gång jag hör av mig, då vill jag höja pulsen ytterligare. Då skall det handla om bäckmete i våra fina bäckar som fanns förr.

Vi hörs!

Dela med dig av denna artikel på: