Trafik

Vilket cykelvett är det egentligen som gäller?

Släpp cyklarna loss det är vår, men hur ligger det egentligen till med vårt cykelvett?

Cykel- och trafikvett, ständiga diskussioner avlöser varandra. Cykeltrenden är starkare än någonsin och med vårens ankomst kommer det vara fler cyklister än tidigare på vägarna. Men vilket cykelvett är det egentligen som gäller?

Christoffer Tyrefors, cykelexpert och vd på nordens största cykelbutik på nätet, cykelkraft.se berättar hur det ligger till.
 
Diskussionerna om hur trafikanter, oavsett färdmedel, missköter sig i trafiken är ett hett samtalsämne. Nu har våren kommit till flera delar av landet, och med barmark plockar allt fler ut sina cyklar igen. Cykling är hetare än någonsin vilket innebär att det troligtvis kommer vara fler cyklister i trafiken i år jämfört med året innan. Bra cykelvett är mer viktigt än någonsin.
 
– Det såldes  såldes nästan 600 000 cyklar 2014 och försäljningen har ökat med 17 procent de senaste tre åren. Var femte svensk cykelpendlar dagligen och det är verkligen perfekt vardagsmotion vilket många nu inser. Men fler cyklister i trafiken gör det ännu viktigare med bra trafikvett, säger Christoffer Tyrefors, vd på Cykelkraft.se.
 
14 tips till bättre cykelvett i trafiken från Cykelkraft.se:

1.     Om det är mycket trafik; gör stopptecken när du stannar.
2.     Stanna för busspassagerare vid hållplatser
3.     Släpp förbi snabbcyklister i ytterfil
4.     Plinga i ringklockan när du kör om.
5.     Gör tecken när du svänger.
6.     Träng dig inte vid övergångsställen och/eller rödljus
7.     Planera din cykling och tänk framåt.
8.     Det finns inga direkta förbud mot cykling med musik i hörlurar, men ha låg volym.
9.     Sök ögonkontakt med andra cyklister, bilister, bussförare och fotgängare.
10.  Cykla om på rätt sätt: skaffa bra med utrymme innan och sakta gärna farten.
11.  Ha ett leende i bakfickan. I trafiken underlättar ett gott humör.
12.  Många har dyra cyklar vilket innebär att man inte gärna vill att man ska parkera sin cykel inträngd och inklämd i cykelställ så att det kanske blir märken på cykeln.
13.  Prata inte i mobilen medan du cyklar. När man gör det brukar man ofta cykla vingligt. Om du nödvändigtvis måste, använd handsfree.
14.  Var ingen översittare och berätta för folk hur de bör cykla och sköta sig. Ha överseende och låt polisen sköta sitt så blir det trevligare för alla.

 

Publicerat