Bra att veta med Webben 7

Svenskarna fördubblar sin äggkonsumtion under påsken

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.

I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Men jämfört med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger vi i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter omkring 350 ägg per år, jämfört med svenskens dryga 200 ägg.

Källa: svenskaägg

Publicerat