Trafik

Polisen ökar kontrollerna av bältesanvändningen

Under denna vecka, 14 – 20 mars, pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte. Det innebär att polisen fokuserar extra på bältesanvändningen i sitt dagliga arbete ute i trafiken.

Vid NTFs senaste mätning (hösten 2015) använde 94 procent bilbälte i framsätet. Andelen är stor, men ungefär en tredjedel av de som dog i fjol i trafikolyckor saknade bälte, flera av dem hade kanske överlevt om de använt bälte. I baksätet är bältesanvändningen lägre och i lastbilar och bussar ännu lägre.
       
Andelen som använder bältet i bilen är hög i Sverige, enligt NTFs senaste undersökningen använde 94 procent av alla i framsätet bilbälte. Variationerna mellan länen ligger varierar, fler kvinnor än män använder bälte. Andelen bältesanvändare i baksätet är dock lägre, enligt Trafikverket sitter cirka 15 procent obältade. Tidigare mätningar visar att bland lastbils- och busschaufförer samt busspassagerare är andelen ännu lägre.

Sedan många år är det lag på att använda bälte på alla platser där det finns ett bälte; både i bilen, lastbilen och bussen. Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning. Böter för att inte använda bälte är 1 500 kronor. Om förare inte ser till så att minderårig använder bälte är böterna 2 500 kronor.

– Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet även i lastbilen och bussen, säger Gunilla Lööw, Trafikpolisen i Västernorrland.

Lastbilar och bussar är stora och tunga och därmed ofta säkrare än bilar, men även tunga fordon drabbas av trafikolyckor, ofta genom att åka av vägen och välta – då är bältet livsviktigt. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarliga i en olycka, genom att man kastas runt i bussen. Med bältets hjälp sitter man kvar på sin plats och risken för skador minskar avsevärt.

– Vi måste få alla att använda bälte, även de i baksätet och de som åker buss. Ingen ska behöva sätta livet till för att man slarvat med bältet. Rätt använt halverar du risken att skada dig själv och dina medresenärer vid en olycka. säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland i ett pressmeddelande.

 

Publicerat